Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας για τη νέα χρονιά



Και αυτή η Πρωτοχρονιά δυστυχώς δε σφραγίζεται από αισιοδοξία. Οι πολίτες είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στην οργή και την ανησυχία για το χειρότερο.
Η κρίση εκτός από το ότι είναι οικονομική έχει επίδραση στην κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Ξεχάσαμε να λειτουργούμε από κοινού με τους συμπολίτες μας, μάθαμε να μετράμε τα πάντα με βάση την αγοραστική δύναμη. Ως κοινωνία πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές, πρώτα εμείς με : Βαθιές τομές σε θέματα διαφάνειας, προσωπική υπευθυνότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία, καταναλωτικά πρότυπα και με τον προσανατολισμό της οικονομίας μας.
Οι συνταγές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα αφήνουν σοβαρά πλήγματα στην κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είναι ανάγκη να χαράξουμε «κόκκινες γραμμές» και να προβάλουμε μια βιώσιμη εναλλακτική διέξοδο που να μη στέλνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές.
Η χώρα χρειάζεται ολοκληρωμένο Σχέδιο Διεξόδου, πρέπει να σχεδιάσουμε τη συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή, να θεμελιώσουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, στηριγμένο λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και την αλληλεγγύη. Η τοπική αποκεντρωμένη οικονομία, έρχεται ως πρόταση σε μία εποχή όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Αν το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και οι οικονομικές εξουσίες αποδεικνύονται ανίκανες να δώσουν λύσεις, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας ως πολίτες, στο πεδίο των τοπικών θεσμών μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Καλή Χρονιά σε όλες και όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου