Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Στο ΚΙΛΕΛΕΡ ψηλαφούμε το παρελθόν και χτίζουμε το μέλλον της γεωργίας


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλίας στεκόμαστε με σεβασμό στην ημέρα μνήμης των γεγονότων του Κιλελέρ. Η επέτειος αυτή τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, που έχει την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της. Το αγροτικό ζήτημα στην Θεσσαλία ένα αιώνα μετά παραμένει επίκαιρο, με την γεωργία και τους αγρότες να μην έχουν βρει τη θέση που τους αξίζει, ενώ άλλοι συνεχίζουν να παίρνουν την μερίδα του λέοντος από τον ιδρώτα των κατοίκων της υπαίθρου, την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο μαίνεται ένας πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εμπνεόμαστε από τις ηρωικές μορφές των φωτισμένων προσώπων του Κιλελέρ και αγωνιζόμαστε για μια μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα και για βιώσιμες σχέσεις των αγροτικών και αστικών περιοχών.
Δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των αγροτικών δομών και την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος
Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα για άμεσο εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα και των κρατικών δομών στην υπηρεσία του αγρότη
Ζητάμε την αναδιάταξη του συνεταιριστικού τοπίου με συνεταιρισμούς νέας γενιάς η οποία για χρόνια κωλυσιεργεί από τις δυνάμεις της αντίδρασης
Επικεντρώνουμε στην αυτάρκεια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με έμφαση στην αντίληψη που θέλει να καταναλώνουμε τοπικά ότι μπορούμε να παράγουμε τοπικά ή σε απόσταση με ημερήσια πρόσβαση.
Προωθούμε τα Βιολογικά συστήματα πα
ραγωγής και την ιχνηλασιμότητα των βιολογικών προϊόντων για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα
Αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των μικρών παραγωγών, για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, κατάρτιση και σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Στηρίζουμε τον πολυλειτουργικό αγρότη, τις αγροτουριστικές δραστηριότητες, τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας, με θεσμική κατοχύρωση, μείωση της γραφειοκρατίας στη λήψη των ενισχύσεων χωρίς απώλειες και αποκλεισμούς.
Υποστηρίζουμε την διατήρηση της ποικιλομορφίας των παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών και ζωικών φυλών, οι οποίες αποτελούν την γενετική μας κληρονομιά, τη βάση της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Στηρίζουμε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και προωθούμε τις ενεργειακές καλλιέργειες.
Διεκδικούμε ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού και απλοποίηση της νομοθεσίας.
Ζητάμε η εφαρμογή της ΝΕΑΣ ΚΑΠ μετά το 2013 να γίνει μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό που να μην παράγει αδικίες στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, και να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου