Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Να ξεπεράσουμε την γενιά του Πολυτεχνείου, είναι ώρα να ξαναβρούμε το νόημα της Δημοκρατίας


Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της χώρας, 38 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία με δεκανίκια τους υμνητές της χούντας και αυξάνοντας τις θέσεις των υπουργών και όχι τις θέσεις εργασίας.
Η Γενιά του Πολυτεχνείου, εκτός από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή τροχιά της Ελλάδας, συνδέθηκε δυστυχώς και με το αναπτυξιακό μοντέλο που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού, με αποτέλεσμα οι νεώτεροι να πληρώνουν δυσανάλογο τίμημα για τις επιλογές των γονιών τους.
Οι σημερινοί αγώνες έχουν να κάνουν κυρίως με το πώς η Γενιά του Μνημονίου θα καταφέρει να ζήσει με αξιοπρέπεια, βιωσιμότητα και αλληλεγγύη.
Η μεταπολίτευση πέθανε, το μήνυμα του Πολυτεχνείου όμως πρέπει να μείνει ζωντανό.
Είναι πια ώρα να ξαναβρούμε το νόημα της δημοκρατίας. Δημοκρατία δεν είναι μόνο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια αλλά η καθημερινή μας συμμετοχή και δράση. Κόντρα στη θέληση του πολιτικού κατεστημένου, η καθημερινή ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί να ανοίξει καινούριους δρόμους.
Είναι ίσως ώρα να θυμηθούμε, ή να ανακαλύψουμε από την αρχή:

  • Ότι η κρίση δεν είναι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία και το περιβάλλον.
  • Ότι αυτά που δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται, συνήθως είναι και τα πιο σημαντικά.
  • Ότι η ικανότητα να εμπιστευόμαστε το διπλανό μας και να δημιουργούμε μαζί του κάτι κοινό, είναι το κλειδί για τη χειραφέτηση της κοινωνίας.
  • Ότι η Μη Βία μπορεί να φέρνει αποτελέσματα, ακόμη και απέναντι σε ένα σιδερόφρακτο καθεστώς όπως έγινε το 1973.
ΠΚ Λάρισας Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου