Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Παράνομοι αεροψεκασμοί με απαγορευμένα ζιζανιοκτόνα

Πηγή: zougla.gr

Όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου κ. Φούλε, αρμοδίου για θέματα Διεύρυνσης, προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή, Γιώργο Παπαστάμκο, Τούρκοι ορυζοκαλλιεργητές πραγματοποιούν παράνομους αεροψεκασμούς στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης με απαγορευμένες στην Ε.Ε. ζιζανιοκτόνες ουσίες. Η Κομισιόν έχει ενημερωθεί για τις περιπτώσεις των παράνομων αυτών αεροψεκασμών και παρακολουθεί με προσοχή το ζήτημα.

Οι αεροψεκασμοί έχουν απαγορευθεί και δεν πραγματοποιούνται στην Τουρκία από το 2006, με εξαίρεση την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Μετά από πρόσφατες καταγγελίες, το Υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας κινήθηκε δικαστικά κατά ορισμένων ορυζοκαλλιεργητών, ενώ συνεργάζεται με την Τουρκική Χωροφυλακή, την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλα σχετικά όργανα όσον αφορά την χρήση αεροπλάνων για τέτοιες παράνομες δραστηριότητες. Στην περιοχή διενεργούνται αυτή την εποχή επιτόπιοι έλεγχοι.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση ζιζανιοκτόνων, ο επίτροπος Φούλε σημειώνει ότι η Τουρκία έλαβε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος που εφαρμόζει για τον έλεγχό τους, ώστε αυτό να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ωστόσο, ορισμένα ζιζανιοκτόνα τα οποία στην E.E. βρίσκονται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό στην Τουρκία και, επομένως, η χρήση τους είναι ακόμα νόμιμη. Η Τουρκία όρισε επίσης μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται τα αποθέματα των ζιζανιοκτόνων που δεν έχουν πλέον έγκριση.

Με νέα ερώτησή του προς τον κ. Φούλε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητεί να πληροφορηθεί ποιές είναι συνέπειες για τη δημόσια υγεία από τη χρήση των ουσιών αυτών, ποιές περιοχές έχουν πληγεί και κατά πόσον θεωρεί ότι υφίσταται ευθύνη και των Τουρκικών Αρχών για την πραγματοποίηση των παρανόμων αεροψεκασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου