Αλλά... μπορούμε και κοιμόμαστε ήσυχοι!
Πηγή. TV χωρίς σύνορα
Η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση τη λιτότητα στον κοινωνικό τομέα για τη χορήγηση του δανείου προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν απαίτησε τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Των Jan Grebe και Jerry Sommer από την Die Tageszeitung
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα υπήρξε μόνο ‘υποσημείωση’ κατά τη Σύνοδο του ECOFIN την Τρίτη στις Βρυξέλλες, αφού ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν ήδη από πριν αφήσει να διαρρεύσει η είδηση ότι η Αθήνα «βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Υπενθυμίζεται ότι στη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, συνέβαλαν οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της χώρας – οι οποίες ανήλθαν σε 3,1% του ΑΕΠ έναντι 1,7% κατά μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ – οι οποίες, παρά την προσπάθεια περιορισμό τους από 6,5 σε 5,5 δις ευρώ, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές.
Το υπουργείο Οικονομικών ζητά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών αγορών, ωστόσο κανείς δε συζητά πάγωμα των παραγγελιών εξοπλισμών – έτσι, σε ισχύ παραμένει η παραγγελία δυο νέων υποβρυχίων ύψους 1,3 δις ευρώ.
Κατά το χρονικό διάστημα 2005-2009, η Ελλάδα κατείχε την 5η θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων εισαγωγέων εξοπλιστικών ειδών παγκοσμίως, ενώ από την ‘αγοραστική μανία’ των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμιζαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ακολούθως η Γαλλία.
Έτσι, το συνολικό κόστος της παραγγελίας νέων και εκσυγχρονισμού παλαιών τεθωρακισμένων με την Krauss-Maffei Wegmann ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ, ενώ η αγορά 4 νέων υποβρυχίων 214 και ο εκσυγχρονισμός 3 παλαιών από την Thyssen-Krupp ανέρχεται σε 2,8 δις ευρώ – στην Ελλάδα πιστεύεται ότι για τη συμφωνία αυτή καταβλήθηκαν μεγάλες μίζες, γεγονός που ερευνούν οι εισαγγελείς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία.
«Αυτόν τον καιρό, το Υπουργείο Άμυνας επεξεργάζεται ένα νέο 5ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των όπλων των ενόπλων δυνάμεων. Κατά τον Υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, οι δαπάνες για στρατιωτικές προμήθειες πρόκειται να μειωθούν σημαντικά κατά την επόμενη διετία.
Παράλληλα ωστόσο, εξακολουθούν να συζητόνται μεγάλες εξοπλιστικές αγορές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό». Πρόκειται για την προμήθεια 4-6 γαλλικών φρεγατών Fremm ύψους 2,5 δις ευρώ, το προσύμφωνο για τις οποίες έχει ήδη υπογραφεί, για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών τύπου Mirage 2000 και F-16, καθώς και για την αγορά 40 νέων αναχαιτιστικών αεροσκαφών – θέμα, το οποίο, κατά τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα – και για την παραγγελία δυο νέων υπερσύγχρονων υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Έτσι, η Αθήνα πρόκειται να δαπανήσει – πέραν των 2,3 δις ευρώ – άλλα 1,3 δις για υποβρύχια, ενώ η σχετική συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα περιορίζει μεν τις αμυντικές της δαπάνες, ωστόσο δε σχεδιάζει μείωσή τους στα επίπεδα του μέσου όρου των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς μια δραστική μείωση των αμυντικών προμηθειών θα καταστούσε απαραίτητη και τη μείωση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων – αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 156.000 στρατιώτες – κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εξετάζεται.
«Ενώ η ΕΕ δε δίστασε να απαιτήσει συγκεκριμένες και δραστικές περικοπές στον κοινωνικό τομέα, για τον εξοπλιστικό τομέα δεν υπάρχουν αντίστοιχοι όροι. Οι πιστώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν βέβαια να συνδεθούν με απαγόρευση χρήσης τους για εξοπλιστικές προμήθειες, ακόμη κι αν αυτό δεν άρεσε σε γερμανικούς και γαλλικούς εξοπλιστικούς ομίλους – όπως ίσως επίσης και στις κυβερνήσεις τους».
Οι υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες αποδίδονται από την Αθήνα στην αντιμετώπιση του ‘τουρκικού κινδύνου’, ωστόσο «ακόμη και οι Έλληνες ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δε θεωρούν πλέον πιθανή μια επίθεση της Τουρκίας για την κατάληψη ελληνικής επικράτειας ή του νότιου τμήματος της Κύπρου.
Εξακολουθεί όμως να υπάρχει ανησυχία για θερμά επεισόδια».
Λόγω του ευρέως διαδεδομένου και καλλιεργούμενου από τα ΜΜΕ φόβου έναντι της Τουρκίας, οι πολιτικοί στην Ελλάδα μπορούσαν να επιβάλουν τις αμυντικές προμήθειες, ακόμη και παρά τις υπόνοιες περί ‘μιζών’, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι.
«Τώρα αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια νέα αμυντική στρατηγική και δομή, η οποία θα βασίζεται – όπως το διατύπωσε ο Υπουργός Άμυνας Βενιζέλος, σε μια ‘ρεαλιστική’ ανάλυση κινδύνων.
Η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως έχει περιθώρια δραστικής μείωσης των εξοπλιστικών της δαπανών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Μάλιστα, ακόμη και ο υποτιθέμενος προαιώνιος εχθρός θα μπορούσε να βοηθήσει σ’ αυτό.
Διότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Erdogan πρότεινε να συζητηθεί η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Σ’ αυτή την πρόταση όμως, δεν ανταποκρίθηκε μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου