Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Έλεγχος στη "Βιοκεράλ" με τη συνοδεία ΜΑΤ και εισαγγελέα

Απο την TV χωρίς σύνορα

Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής την ειδική γραμματέα Μαργαρίτα Καραβασίλη, μπήκαν χθες στην κεραμοποιϊα «Terra ΑΕ- Βιοκεράλ», στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας – Συκουρίου, με εντολή εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Οι επιθεωρητές ολοκληρώνουν τον έλεγχο τον οποίο επιχείρησαν να αρχίσουν το προηγούμενο βράδυ αλλά εμποδίστηκαν από την ιδιοκτησία και μερίδα εργαζομένων της επιχείρησης.

Χθες οι επιθεωρητές επιχείρησαν να ελέγξουν τους χώρους της κεραμοποιίας, αλλά συνάντησαν την αντίδραση της ιδιοκτησίας για το αιφνιδιαστικό του ελέγχου, ενώ η πρόσβαση σε ορισμένους χώρους ήταν αδύνατη καθώς βρέθηκαν κλειδωμένοι.

Σήμερα, αργά το απόγευμα οι επιθεωρητές με την ειδική γραμματέα, βρέθηκαν, στην είσοδο του εργοστασίου, όπου βρήκαν την πύλη κλειδωμένη. Χρειάστηκε η επέμβαση εισαγγελέα, αλλά και αστυνομική δύναμη μετά από εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για να μπουν οι επιθεωρητές στην κεραμοποιϊα και να αρχίσουν τον έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή λειτουργεί και καίει το πετ-κοκ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Βιοκεράλ» βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την καύση πετ -κοκ, αλλά και την ένταξή της σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης ενώ όμως απέκρυπτε παραβιάσεις και ελλείψεις σε θέματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Στο μεταξύ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας αθώωσε σήμερα τους υπεύθυνους δύο κεραμοποιείων της Λάρισας ("Terra ΑΕ-Βιοκεράλ" και "Alpha Keramica" Α.Ε.), οι οποίοι κατηγορούνταν για παρατυπίες στις μεθόδους αποθήκευσης και χρήσης του πετ-κοκ. Τον σχετικό έλεγχο είχαν κάνει το 2006 επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα η «Βιοκεράλ» κατηγορούνταν επειδή τμήμα του αποθηκευμένου πετ-κοκ είχε χυθεί σε διπλανό οικόπεδο, ενώ σκόνη αργίλου είχε καλύψει την πέριξ περιοχή καθώς δεν υπήρχαν ψεκαστήρες νερού και δενδροφυτευμένη περίφραξη. Στην «Άλφα Κεράμικα» είχε διαπιστωθεί ότι δεν γίνονταν μετρήσεις έκλυσης αερίων στον κλίβανο και το ξηραντήριο του εργοστασίου.

Το δικαστήριο μετά από 4ωρη διαδικασία εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και απάλλαξε τους υπευθύνους των δύο εργοστασίων.

Τέλος, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η υπουργός Περιβάλλοντος να ανακοινώσει τη ρύθμιση για τη χρήση του πετ-κοκ από ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Καραβασίλη, στόχευση του υπουργείου είναι να μη δοθεί καμία νέα άδεια χρήσης του πετ-κοκ και να μειωθεί στην 3ετία (από 5ετία), το μεταβατικό στάδιο συμμόρφωσης για όσες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ήδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου