την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, στην Αθήνα
Το θέμα του κατακλυσμού της Μεσοχώρας αλλά και της εκτροπής του Αχελώου συνολικά, συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Από την μία οι κάτοικοι της Μεσοχώρας έχουν ζητήσει από το ΣτΕ την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010. Οι διαδικασίες, όμως, της απαλλοτρίωσης προχωρούν, όπως και η αποψίλωση των εκτάσεων που πρόκειται να κατακλυσθούν.
Από την άλλη, οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων της Μεσοχώρας, της Θεσσαλίας που αντιστέκεται, καθώς και του πανελλαδικού οικολογικού κινήματος υποστήριξης οδήγησαν σε μιαν, ακόμη, ακυρωτική απόφαση (αναστολή) του ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτή, διατάσσεται προσωρινή αναστολή εργασιών, σε όλο το φάσμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τη νομιμότητα του περιβόητου ν. 3481/2006 του Σουφλιά, στον οποίο κατέφυγε για να δώσει μανδύα νομιμότητας στους περιβαλλοντικούς όρους της εκτροπής. Για το ίδιο θέμα, το ΣτΕ έχει απευθύνει σειρά προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να εκδώσει την τελική του απόφαση.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δηλώσει ότι η στάση του στο έργο της εκτροπής θα επανεξεταστεί, στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Αξιοποιεί την (αναγκαία, σε κάθε περίπτωση) εκπόνηση των σχεδίων, αλλά και τη δικαστική εκκρεμότητα, για να αποφύγει να πάρει μια καθαρή πολιτική απόφαση κατά του έργου της εκτροπής. Και το χειρότερο:
Ενώ τα σχέδια διαχείρισης οφείλουν να εξετάσουν και τη χρήση των νερών για ενεργειακούς σκοπούς, το ΥΠΕΚΑ έσπευσε να προκαταλάβει το αποτέλεσμά τους, θεωρώντας δεδομένη την κατασκευή και λειτουργία των έργων της Μεσοχώρας, με το μανδύα της “πράσινης ενέργειας”. Με το αστήρικτο επιχείρημα ότι το φράγμα της Μεσοχώρας είναι ανεξάρτητο από την εκτροπή, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά και η πρόσφατη απόφαση αναστολής εργασιών από το ΣτΕ. Ενώ όφειλε να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, τουλάχιστον, για την αναστολή έφαρμογής εκείνων των διατάξεων του ν. 3734/2009, που αφορούν στις απαλλοτριώσεις στη Μεσοχώρα. Ο δρόμος της υπεκφυγής και της μετάθεσης του προβλήματος, ο δρόμος του εξευμενισμού των υπέρμαχων της εκτροπής και οι, κατά κράτος, υποχωρήσεις (όπως στο θέμα της Μεσοχώρας) δεν προδίδουν ειλικρινή διάθεση για την αποτροπή του καταστρεπτικού έργου της εκτροπής του Αχελώου, από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ούτε, φυσικά, από την κυβέρνηση στο σύνολό της.
Η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας σημαίνει μια διαρκή και μόνιμη απειλή για την υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου. Η σκέψη, λοιπόν, ότι η Μεσοχώρα μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ενός ευρύτερου συμβιβασμού στο θέμα της εκτροπής είναι εξωπραγματική και απαράδεκτη και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό.
Απαιτούμε:
να ακυρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας
Διαδηλώνουμε:
την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, στην Αθήνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου