Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Επιταγή για την Αϊτή από τους Οικολόγους Πράσινους

Για την ενίσχυση της προσπάθειας των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα"

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν να ενισχύσουν με 3.600 Ευρώ τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως μια μικρή συμβολή στο έργο περίθαλψης και βοήθειας της οργάνωσης στον πληθυσμό της Αϊτής. Ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκε τα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την Παρασκευή 22/1 για να παραδώσει την επιταγή αλλά και για να συζητήσει με τα στελέχη της ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης για την ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση στην Αϊτή, τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί και για το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή αλλά και για το έργο της σε άλλες περιοχές ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσίασαν στοιχεία για τη πρωτοφανή καταστροφή από τον σεισμό στην Αϊτή αλλά και για τις προσπάθειες της οργάνωσης για άμεση περίθαλψη τραυματιών και στήσιμο κινητών κλινικών, όσο και γενικότερα για τη ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν στον τοπικό πληθυσμό με την επιτόπου παρουσία ομάδας 700 διεθνών και ντόπιων εθελοντών. Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα περίθαλψη σε 5.000 τραυματίες και ασθενείς και έχουν γίνει 900 χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως ενημέρωσαν τα στελέχη της οργάνωσης, πολλά άτομα έχουν ακρωτηριαστεί ή έχουν σοβαρά τραυματιστεί από υλικά που τα καταπλάκωσαν, ενώ υπάρχει ανάγκη συστηματικής μετατραυματικής και ψυχολογικής στήριξης.

Όπως δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: "Ένας καταστροφικός σεισμός έχει καταστρέψει την Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του Δ. ημισφαιρίου. Ήδη πριν το σεισμό, η Αϊτή ήταν μια χώρα υπό κατάρρευση, μια και ήδη είχε χάσει το σύνολο σχεδόν των δασών της με αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους και την ερημοποίηση που τροφοδοτούν και ανατροφοδοτούνται από την ακραία φτώχεια των κατοίκων της. Πριν από 200 σχεδόν χρόνια, στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η μικρή αυτή χώρα προσέφερε στον επαναστατημένο Ελληνικό λαό τα χρήματα από την πώληση 25 τόνων καφέ, ενώ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ελληνικό κράτος. Αυτή την ευγενική προσφορά είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί στο λαό της Αιτής αυτή την ώρα που το έχει ανάγκη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους τους, καθώς και τους έλληνες πολίτες να ενισχύσουν το έργο οργανώσεων που παρέχουν ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια, έχοντας καλή γνώση των συνθηκών και των αναγκών που υπάρχουν στην περιοχή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου