Σάββατο 18 Απριλίου 2009

ΑΣΩΠΟΣ SOS: Μέρος 2ο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (Βοιωτία), με την υποστήριξη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, έφεραν το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού αλλά και της Κορώνειας και του Κορινθιακού με μια σειρά δράσεων, το διήμερο 14 και 15 Απριλίου, στις Βρυξέλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δείξουν ότι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα ευρωπαϊκής σημασίας όπως η ρύπανση του Ασωπού δεν μπορεί πλέον να κρύβεται από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές κάτω από το χαλί.

Μέσα από σειρά παρεμβάσεων και δράσεων (ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο, συναντήσεις με στελέχη της Κομισιόν και με το Γραφείο του Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμα, μήνυμα της ακτιβίστριας Ε. Μπρόκοβιτς, εκδήλωση μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ με τη συμμετοχή της συν-προέδρου των Πρασίνων κ. Μ. Φρασόνι) αναδείχτηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιπτώσεις της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού στην υγεία, στο περιβάλλον, στη γεωργία-κτηνοτροφία και γενικότερα στην οικονομία μιας μεγάλης περιοχής αλλά και η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει να παραβιάζεται βάναυσα η ευρωπαϊκή πολιτική.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασε εσπευσμένα για να μιλήσει στην ημερίδα και να «απαντήσει στις απόψεις των Οικολόγων Πράσινων και των τοπικών φορέων» ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ Ε. Μπαλτάς, που ωραιοποίησε την κατάσταση, ισχυρίστηκε ότι «τα επιφανειακά νερά είναι πλέον καθαρά» ενώ δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες και οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε ατράνταχτα στοιχεία. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής, αγανακτισμένοι, του προσέφεραν μπουκάλια με «καθαρό» κατάμαυρο νερό που πήραν από τον Ασωπό δυο μόλις μέρες πιο πριν, όπως έκαναν και στην εκδήλωση για τον Ασωπό που πραγματοποιήθηκε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της αμερικανίδας ακτιβίστριας Erin Brockovich, ενώ μήνυμα έστειλε και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας.

«Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποσιωπήσει το πρόβλημα μια και πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι απλώς τοπικό ή ελληνικό πρόβλημα» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα μέσα από αλλαγές στην περιβαλλοντική και οικονομική πολιτική, καταθέτουμε προτάσεις για πράσινες λύσεις που στρέφουν την οικονομία προς πράσινη κατεύθυνση, προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία, διασφαλίζουν μακροχρόνια την απασχόληση σε κοινωνικά υπεύθυνες δραστηριότητες. Η περίπτωση του Ασωπού από πρόβλημα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την προώθηση αλλαγών προς πράσινη κατεύθυνση που θα είναι επωφελής για την τοπική κοινωνία, όλους τους οικονομικούς παράγοντες και το περιβάλλον. Δεν θα ανεχθούμε πλέον να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί και το κόστος να μεταφέρεται στους πολίτες και την κοινωνία».

«Οι περιπτώσεις της τραγωδίας του Ασωπού, της εξαφάνισης της λίμνης Κορώνειας και της συνεχιζόμενης ρύπανσης του Κορινθιακού κόλπου που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα στις Βρυξέλες αλλά και στα στελέχη της Κομισιόν αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτυχίας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας αλλά και της μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής» τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων που συμμετείχε στην 20 μελή αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, τοπικών φορέων, νομικών και επιστημόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου