Κάθε φορά που η θερμοκρασία αυξάνεται κατά ένα βαθμό Κελσίου οι απώλειες στη βιοποικιλότητα φτάνουν το 10%. Αυτό το παράδειγμα χρησιμοποίησε ο επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας για να καταδείξει τις δραματικές επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη στο φυσικό περιβάλλον και πόσο συνδεδεμένες είναι τελικά οι δύο έννοιες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις απώλειες στο φυσικό περιβάλλον στον οικονομολόγο κ. Panan Sukhdev και τα πρώτα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Αν και η έκθεση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο (είναι αντίστοιχη της έκθεσης Στερν για τις κλιματικές αλλαγές) εκτιμά ότι κάθε χρόνο χάνουμε 3-4 δισ. δολάρια λόγω της υποβάθμισης των δασών, των θαλάσσιων οικοτόπων και των υδάτινων πόρων. «Είναι σαν να χρησιμοποιούμε μια τράπεζα. Οταν τρώμε σταθερά από τους τόκους κάποια στιγμή τα χρήματα θα τελειώσουν», δήλωσε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Δήμα ο κ. Wikman Anders, μέλος της Ε.Ε., αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την υπεράντληση των φυσικών πόρων και τόνισε την ανάγκη να δώσουμε αξία στον πλανήτη.
Μεγάλη σημασία απέδωσε ο κ. Αnders και στο οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο αναπτυγμένος κόσμος στον πλανήτη, λέγοντας ότι «η Δυτική Ευρώπη είναι πολύ σπάταλη σε φυσικούς πόρους, αφού υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί 3 ολόκληρους πλανήτες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ βαθύ το αποτύπωμα που αφήνουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε πολύ γρήγορα την πολιτική μας».
Οι ομιλητές του συνεδρίου για τη βιοποικιλότητα που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ε.Ε. και ολοκληρώθηκε χθες, υποστήριξαν ότι ήρθε η ώρα ώστε να αρχίσουμε να πληρώνουμε για τους φυσικούς πόρους που αντλούμε από το περιβάλλον, υιοθετώντας ένα μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο των αερίων του θερμοκηπίου όπου μετά το 2012, οι βιομηχανίες θα πληρώσουν για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν.
Σαν παράδειγμα ο κ. Μarghescu Tamas, από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (μέλος της είναι και το ΥΠΕΧΩΔΕ), έφερε το Μόναχο, όπου οι αγρότες πληρώνουν 250 ευρώ ανά εκτάριο των αγροκτημάτων που αντλούν νερό, ενώ η κυβέρνηση τους έχει αναγκάσει να μειώσουν τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν για τα βοσκοτόπια.
Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ έχει υπολογίσει ότι το κόστος προσαρμογής και ανάπλασης του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές θα κυμανθεί μεταξύ 23 έως και 56 δισ. ευρώ Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, ο κ. Δήμας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις και τα μέτρα που συζητήθηκαν για την προστασία της φύσης, υπογράμμισε όμως ότι ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να περισώσουμε τον «ιστό της ζωής», όπως χαρακτήρισε, τη βιοποικιλότητα.
Η χώρα μας εμφανίζεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, εντάσσοντας στο δίκτυο «Natura 2000» περί το 22% της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα, καθώς ακόμη και αυτή η προστασία δεν είναι αποτελεσματική, καθώς οι περισσότεροι φορείς λειτουργούν χωρίς πόρους και διαχειριστικά προγράμματα, ενώ έλλειμμα υπάρχει και στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ο κ. Δήμας τάχθηκε κατά των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που, όπως είπε, είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και εξέφρασε προβληματισμό για το εάν είναι ορθή η περιβαλλοντική μελέτη για την εκτροπή του Αχελώου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει για τα καλά στο μικροσκόπιό της το έργο, πηγαίνοντας από ό,τι φαίνεται κόντρα στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, που το προβάλλει ως ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου