Της Μαριάννας Τζάννε (απο το πρώτο θέμα)
Μέτρα επί το αυστηρότερο για τις οριακές τιμές του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επανεξετάζοντας την «χαλαρή» μέχρι σήμερα πολιτική της στο τομέα αυτό αλλά και την αναποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση.
Προτείνει μάλιστα μέχρι να αναθεωρηθεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία η οποία θα χρειαστεί δύο χρόνια, η Ελλάδα να θεσπίσει αυστηρές προδιαγραφές που θα προστατεύσουν την κοινωνία (εργαζόμενους και πολίτες) από την εγκληματική δράση των βιομηχανιών.
Με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσαν την Μεγάλη Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού Βοιωτίας, με την υποστήριξη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, αναδείχτηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιπτώσεις της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού στην υγεία, στο περιβάλλον, στη γεωργία-κτηνοτροφία αλλά και η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει να παραβιάζεται βάναυσα η ευρωπαϊκή πολιτική.
Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει επαρκή στοιχεία για το έγκλημα του Ασωπού αλλά και ποιος ευθύνεται για την περιβαλλοντική καταστροφή και ότι το θέμα άνοιξε εκ νέου από την ΕΕ μετά από κινητοποιήσεις των πολιτών καθώς από το 2000 είχε σταματήσει η διερεύνησή του, μετά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της Ελλάδας.
«Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποσιωπήσει το πρόβλημα μια και πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι απλώς τοπικό ή ελληνικό πρόβλημα» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας.
Στη δήλωση της η Μόνικα Φρασόνι, συν-προέδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε «ότι η ρύπανση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού είναι κατάφωρη παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα νερά, την περιβαλλοντική ευθύνη και τα επικίνδυνα απόβλητα. Μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίστηκε με επαρκή δράση είτε από την Ελληνική Κυβέρνηση είτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολύ συχνά η δικαιολογία της «οικονομικής ανάπτυξης».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, ο οποίος προκάλεσε … την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς όταν υποστήριξε ότι τα επιφανειακά νερά είναι πλέον καθαρά!
Ως απάντηση πολίτες της περιοχής, του προσέφεραν μπουκάλια με «καθαρό» κατάμαυρο νερό που πήραν από τον Ασωπό δυο μόλις μέρες πιο πριν, όπως έκαναν εξάλλου και στην εκδήλωση για τον Ασωπό που πραγματοποιήθηκε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.
Συμμόρφωση σε πέντε σημεία
Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους από τις επαφές με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο του Επιτρόπου για το Περιβάλλον και τις ομιλίες των συμμετεχόντων στην ημερίδα διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων ότι:
-Η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην υποχρέωσή της να καταθέσει σχέδιο για τις οριακές τιμές των διαφόρων ουσιών στα υπόγεια νερά, ούτε καν για την περιοχή του Ασωπού, όπως όφειλε να κάνει μέχρι το τέλος του 2008 και παρά την επιστολή που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί άμεσα τότε θα κινηθούν διαδικασίες σε βάρος της.
-Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση της περιοχής, ούτε καν Πράξεις Βεβαίωσης για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις βιομηχανίες της περιοχής ώστε να είναι απόλυτα σαφές ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση. Όπως επισήμανε στο μήνυμα του και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμας «το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού άνοιξε ξανά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των στοιχείων που ανέδειξαν οι ίδιοι οι πολίτες» και όχι από στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση. Μάλιστα η «διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2000 πάγωσε από την Κομισιόν εξαιτίας καθησυχαστικών απαντήσεων από την κυβέρνηση».
-Η Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πολιτική για τα νερά, ενώ στην περίπτωση των επικινδύνων αποβλήτων δεν έχει στοιχειωδώς συμμορφωθεί μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό είτε έχει καταδικαστεί ήδη από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είτε είναι υπόλογη είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαδικασίες για τα θέματα αυτά.
- Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες – φυσικά και για την περιοχή του Ασωπού – που θα πρέπει θέσει σε συστηματική διαβούλευση με τους φορείς και τις σημαντικές κοινωνικές ομάδες. Η μη κατάθεση ενός τέτοιου σχεδίου ή η απουσία διαβούλευσης παραβιάζει την ευρωπαϊκή Οδηγία πλαίσιο για τα νερά (2000/60) και μπορεί να κινηθεί διαδικασία εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην έχει υλοποιηθεί κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος του 2009 όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά που υιοθετήθηκε το 2000.
- Η Ελλάδα συνεχίζει να μην διαχειρίζεται σωστά τα επικίνδυνα απόβλητα και όπως τόνισε στο μήνυμα του ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμας «αναζητούνται κάπου 600.000 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία από την Ελληνική κυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου