Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Σενάρια συνεργασιών: Τι επιδιώκουν οι Οικολόγοι Πράσινοι;

Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι Οικολόγοι Πράσινοι ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για κυβερνητική συνεργασία, και μάλιστα «σε προχωρημένο στάδιο», με το ΠΑΣΟΚ ή οποιονδήποτε άλλο.

Η παρουσία του Ευ. Βενιζέλου στην πίτα μας στη Θεσσαλονίκη, που τροφοδότησε τις σχετικές φήμες, βασίστηκε σε πρόσκληση που είχαμε στείλει σε ΟΛΑ τα κόμματα.

Η θέση αρχής των Οικολόγων Πράσινων υπέρ των συνεργασιών και κατά των αυτοδύναμων κυβερνήσεων είναι πάγια: δεν αναφέρεται ειδικά στη σημερινή πολιτική συγκυρία και δεν οδηγεί αναγκαστικά σε επιλογές κυβερνητικών συνεργασιών.

Θέλουμε να συμβάλουμε σε ριζικές αλλαγές πολιτικών και όχι απλώς να αναπαλαιώσουμε ένα πολιτικό σύστημα που έχει φτάσει στα όρια του. Ζητήματα συνεργασιών θα συζητηθούν, με συμμετοχή όλων των μελών μας, μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Προς το παρόν οι θεσμικοί μας στόχοι επικεντρώνονται στην προσπάθεια να εκλέξουμε τουλάχιστον έναν πράσινο Έλληνα ευρωβουλευτή τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά και να εκπροσωπηθούμε στην Ελληνική Βουλή όποτε γίνουν εθνικές εκλογές.


Τόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και κυρίως η εικόνα που έχουμε από την άμεση επαφή μας με τους πολίτες δείχνουν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εκλέξουν βουλευτές για το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι έτσι αναμενόμενο το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των ΜΜΕ για το τι επιδιώκουν πολιτικά οι Οικολόγοι Πράσινοι και ποια είναι η στάση τους σε θέματα συνεργασιών.

Θα θέλαμε να κάνουμε ξεκάθαρο από την αρχή ότι οι δικές μας πολιτικές αξίες επιδιώκουν το δημόσιο διάλογο και τη διαφάνεια στις σχέσεις των κομμάτων μεταξύ τους και με την κοινωνία, οπότε οι όποιες θέσεις μας θα είναι δημόσιες και δεν θα προχωρούσαμε σε συμφωνίες που θα διαμορφώνονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Φήμες ότι «υπάρχουν ήδη συμφωνίες», επίσημες ή ανεπίσημες, για κυβερνητική συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις πολιτικές αξίες που εκπροσωπούν οι Οικολόγοι Πράσινοι και όσοι δείχνουν να τους εμπιστεύονται. Αν είχαμε αποφασίσει να κάνουμε κάποια σχετική διαπραγμάτευση ή συνεννόηση, ή είχαμε γίνει αποδέκτες τέτοιων προτάσεων θα το δημοσιοποιούσαμε. Τέτοιες πολιτικές κινήσεις και διαδικασίες απαιτούν δημόσια συζήτηση και διαφάνεια.

Με δεδομένο ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και των προτεραιοτήτων της πολιτικής, στοχεύουμε με τη δική μας εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας να μην μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση ώστε να προωθηθούν σημαντικές αλλαγές σε θέματα διαφάνειας, αντιμετώπισης της διαφθοράς, αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της οικολογικής βιωσιμότητας. Μια μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ θα ήταν εμπόδιο σήμερα για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και το περιβάλλον.

Είναι πιθανό διάφορες φήμες να αντανακλούν απόψεις ή ευχές δημοσιογράφων ή και να απηχούν σκέψεις που συζητιούνται στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η θέση των Οικολόγων Πράσινων υπέρ των πολυκομματικών κυβερνήσεων και κατά των αυτοδυναμιών, είναι πάγια, και δεν αναφέρεται ειδικά στη σημερινή πολιτική συγκυρία.

Είναι λογικό τόσο οι πολίτες όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι να μην έχουμε ακόμη πειστεί για το αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συμφωνίες των Οικολόγων Πράσινων με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα. Για να γίνουν εφικτές οποιεσδήποτε συνεργασίες πρέπει –τουλάχιστον όσον αφορά στους Οικολόγους Πράσινους– να υπάρχουν σαφείς θεματικές πλειοψηφίες στην κοινωνία, αλλά και να στραφούν τα υπόλοιπα κόμματα προς πιο οικολογικές/πράσινες θέσεις και πολιτικές όχι μόνο στα λόγια ή για επικοινωνιακούς λόγους αλλά με πολύ σοβαρές ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ όσον αφορά στην εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα, απαιτούνται δεσμεύσεις στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, που έχουν αποτελέσει πληγή για την Ελλάδα μέχρι τώρα και που αποτελούν κεντρικό μας ζήτημα σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συζητήσουν αν και όταν προκύψουν παρόμοια θέματα δημοκρατικά, με συμμετοχή όλων των μελών μας, και μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Κριτήριο δεν θα είναι η επιδίωξη για μερίδιο εξουσίας, αλλά ο στόχος μας να επηρεάσουμε σε οικολογικότερες κατευθύνσεις το σύνολο του πολιτικού φάσματος.Η Εκτελεστική ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου