Η επαναστατική ανακάλυψη των ΕΜ (ενεργών, ωφέλιμων μικροοργανισμών) από τον καθηγητή Τερούο Χίγκα το 1983 στην Ιαπωνία, διαδόθηκε γρήγορα σε όλες τις ασιατικές χώρες. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκαν τα αξιοθαύμαστα αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν στην πληθώρα των εφαρμογών σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα στη γεωργία, κτηνοτροφία, κηπουρική, ιχθυοκαλλιέργειες, διαχείριση υδάτων, αποβλήτων και απορριμμάτων, καθώς και στις δενδροκαλλιέργειες, στην υγεία, το νοικοκυριό, τα δομικά υλικά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για την εφαρμογή της τεχνολογίας ΕΜ σε όλους αυτούς τους τομείς, παρασκευάζονται διάφορα σκευάσματα κατάλληλα για την κάθε εφαρμογή.
Το κύριο σκεύασμα διάθεσης των ΕΜ είναι σε μορφή διαλύματος, όπου συνυπάρχουν αρμονικά 80 διαφορετικές οικογένειες βακτηρίων. Οι σημαντικότερες απ’ αυτές είναι βακτήρια που χρησιμοποιούνται ανέκαθεν στην επεξεργασία τροφίμων όπως, βακτήρια γαλακτικού οξέως, βακτήρια μαγιάς, φωτοσυνθετικά βακτήρια κ.λ.π.
Όταν οι ΕΜ έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε οργανική ύλη την αποδομούν με ζυμωτικές διαδικασίες και παράλληλα παράγουν αντιοξειδοτικές ουσίες, βιταμίνες, διάφορες χειλικές ενώσεις, δημιουργούν φωτοσύνθεση και γενικά εμπλουτίζουν το έδαφος με επί πλέον θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί με ιδανικό τρόπο. Επί πλέον, καταστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, γεγονός πολύ σημαντικό στην κτηνοτροφία.
Η τεχνολογία των ΕΜ δεν άργησε να βρει και στην Ευρώπη ένθερμους υποστηρικτές, όπου η εφαρμογές της αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.
Στην Ελλάδα οι ΕΜ εισήχθησαν μόλις πριν 3 χρόνια και η εξάπλωσή τους γίνεται και εδώ με γρήγορους ρυθμούς.
Για την προώθηση της Τεχνολογίας των ΕΜ, ιδρύθηκε το 2007 η Ελληνική Εταιρεία προώθησης της τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών «ECO-ΕΜ».
Η έδρα της εταιρείας είναι ο Βόλος, με δυνατότητα για παραρτήματα και τοπικές επιτροπές σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Kοίτα να δεις! Δεν είχα ιδέα για κάτι τέτοιο. Ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφή