Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Σκληρή κριτική στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα μεταλλαγμένα από τους Ευρωπαίους Πράσινους

Σκληρή κριτική στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα μεταλλαγμένα από τους Ευρωπαίους Πράσινους
Διευκολύνεται η διείσδυση των μεταλλαγμένων,  παρόλο που επιμέρους κράτη-μέλη μπορούν να τα αρνηθούν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν το νέο καθεστώς, καθώς θα επαναφέρει σε εθνικό επίπεδο τις αποφάσεις σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ, αντί να επιβάλλει στην Ε.Ε. τη μεταρρύθμιση της διαδικασία εκτίμησης κινδύνου.

Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα οι "Φίλοι της Γης", καλωσορίζουν τις νέες δυνατότητες που παρέχονται στα κράτη-μέλη για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ εάν το επιλέξουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Πράσινων για την ασφάλεια των τροφίμων, Bart Staes «Αν και στις χώρες που αντιτίθενται στους ΓΤΟ δίνεται το καρότο να αρνηθούν την εφαρμογή αυτών των αδειών, το σύστημα που εγκρίθηκε σήμερα αποτυγχάνει να τους δώσει μια νομικά στεγανή βάση για κάτι τέτοιο. Αυτό είναι μια ψεύτικη λύση».


Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμφωνούν ότι το κρισιμότερο θέμα είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης της διαδικασίας της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο τη σημερινή κατάσταση, στην οποία οι άδειες εγκρίνονται παρά την εσφαλμένη αξιολόγηση των κινδύνων και τη συνεπή αντίθεση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο και, το σημαντικότερο, μια σαφή πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι ένα πάρε-δώσε της ευκολότερης κυκλοφορίας των ΓΤΟ με ευκολότερες εθνικές απαγορεύσεις. Αυτή η συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο τελικά να ανοίξει την πόρτα των ΓΤΟ σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Η νέα απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τους ΓΤΟ δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να την αποτρέψουμε. Δεν ξεχνάμε ότι αυτή η συμφωνία "Δούρειος ίππος" προωθήθηκε από τον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Το βασικό που πρέπει να αλλάξει είναι η Ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης ΓΤΟ. Αλλά και η χώρα μας πρέπει να μείνει ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα εργαστούμε και στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τους φίλους μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου