Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Με τις παράνομες αμμοληψίες ορισμένοι θησαυρίζουν στις πλάτες της δημόσιας περιουσίας


Οι αμμοληψίες είναι πλήγμα στη διαχείριση των υδάτων του Πηνειού και στη δημόσια περιουσία μας. Με τις παράνομες αμμοληψίες ορισμένοι θησαυρίζουν στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας. Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως οι ανεξέλεγκτες, χωρίς μελέτη και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο αμμοληψίες απ' τα ποτάμια καταστρέφουν το οικοσύστημα, νεκρώνουν τη ζωή στο ποτάμι, καταστρέφουν τις παραπήνιες γεωργικές εκτάσεις και απωθούν τον φυσιολάτρη από τις δημόσιες παραποτάμιες εκτάσεις.
Στα γραφεία μας φθάνουν καθημερινά καταγγελίες, τις οποίες μεταβιβάζουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, που αφορούν αμμοληψίες στο Πηνειό (περιοχές Αμυγδαλέας, Πλατανουλίων, Μακρυχωρίου κ.α.) αλλά και στο Τιταρήσιο ποταμό. Ζητάμε την άμεση παύση των ανεξέλεγκτων αμμοληψιών σε όλο το μήκος της κοίτης του Πηνειού, που δεν υπακούουν σε κανένα κανόνα και σίγουρα δεν παραπέμπουν σε έδαφος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενεργοποίηση προγράμματος τακτικών ελέγχων. H προώθηση της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και οικοδομών μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για την εξεύρεση πρώτων υλών για έργα μεγάλης ή μικρότερη κλίμακας.
Ο Συντονιστής της ΠΚ Λάρισας των Οικολόγων Πράσινων Κωνσταντινος Κούτσικος τονίζει: «Οι αμμοληψίες και η παράνομη εκμετάλλευση των δημοσίων αγαθών του τόπου μας είναι άλλη μια αφορμή για σκέψη. Οι φυσικοί πόροι, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί κεφάλαιο για την πρόοδο του τόπου μας, ιδιαίτερα στη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε. Φτάνει να το βλέπουμε αυτό και να πάρουμε όλοι πρωτοβουλίες για την προστασία του. Η δημόσια αυτή περιουσία πρέπει να διατηρηθεί και για τις επόμενες γενεές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση του πολίτη και του ελληνικού κράτους με το φυσικό περιβάλλον ως δημόσια περιουσία όλων μας και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στη χρήση του και δέσμευση στην υποχρέωσή του κράτους να το προστατεύει. Από την πλευρά μας θα εξακολουθήσουμε με πείσμα να είμαστε αρωγοί σε κάθε ενέργεια προστασίας της δημόσιας περιουσίας μας και πολέμιοι κάθε ενέργειας που θα επιβουλεύεται την προστασία του φυσικού μας πλούτου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου