Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Φυσικές καταστροφές – Άνθρωπος, η λύση είναι : Σεβασμός και συμφιλίωση


«πάρε μαζί σου το παιδί που είδε το φως
κάτω απ’ τα φύλλα εκείνου του πλατάνου
και μάθε του να μελετά τα δέντρα.»
Γιώργος Σεφέρης, «ΙΖ’ Αστυάναξ», Μυθιστόρημα

Άμεση ανακούφιση των πληγέντων,
Το δίκτυο για τα όμβρια ύδατα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την θεομηνία που έπληξε τη Λάρισα. Πρέπει να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες που πλημμύρισαν οι επιχειρήσεις τους και οι κατοικίες των πολιτών. Στις αγροτικές περιοχές που έγιναν καταστροφές θα πρέπει να αποζημιωθεί η αγροτική παραγωγή και οι αγροτικές εγκαταστάσεις.
Τέλος ζητάμε να γίνει έλεγχος των υποδομών αποχέτευσης (καθαρισμός φρεατίων και περιαστικών ρεμάτων) στην πόλη και των αντιπλημμυρικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές, για το κατά πόσο λειτούργησαν σωστά. Επίσης πρέπει να διερευνηθεί αν οι μελέτες των έργων προέβλεπαν παροχές που θα κάλυπταν αντίστοιχες έντονες βροχοπτώσεις. Ερώτημα αποτελεί η υπόγεια διάβαση της Φαρσάλων, η οποία δεν είναι η μοναδική φορά που πλημμύρισε. Άλλοτε είναι αιτία τα βουλωμένα φρεάτια και άλλοτε η έλλειψη συντήρησης του αντλητικού συγκροτήματος.
Γενικότερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι χωρίς σεβασμό του περιβάλλοντος και των φυσικών ισορροπιών και αντοχών, χωρίς μελέτη των έργων και επεμβάσεων στο χώρο ευρύτερη από το στενό τεχνικό πλαίσιο, και μακριά από ευνοιοκρατικές λογικές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πιθανόν θα είναι συχνότερα λόγω της κλιματική αλλαγής, θα προκαλούν όλο και πιο οδυνηρές καταστροφές.
Χρειάζεται οικολογική σοφία του σεβασμού των αντοχών της φύσης, αίσθημα ευθύνης, ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων, απόδοση ευθυνών χωρίς εκπτώσεις.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική των Οικολόγων Πράσινων που προτείνουν συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον, είναι απαραίτητη στη διακυβέρνηση της χώρας και κατ' επέκταση στη Βουλή των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου