Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

10 ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΞΟΔΟΥ


Από τους Οικολόγους Πράσινους σε συνέντευξη Τύπου
Ταυτόχρονη παρουσίαση και στο Στρασβούργο, από Κον Μπεντίτ και Ν. Χρυσόγελο
Πρωτοβουλία διαλόγου προς τα άλλα κόμματα: «Να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους, μπροστά στους πολίτες».


Με πρωτοβουλία προς τα άλλα κόμματα για δημόσιο και ανοικτό διάλογο, συνόδευσαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι την πρότασή τους για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, που παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Προηγήθηκε ανάλογη παρουσίαση από τους Ευρωπαίους Πράσινους στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασαν πρωτοβουλίες και προτάσεις για την Ελλάδα
Για τους Οικολόγους Πράσινους η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου σε συνεργασία με αλληλέγγυες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αποτελεί το πρώτο επείγον βήμα για διέξοδο της χώρας από την κρίση. Αντίθετα, απορρίπτουν κινήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή στην ευρωζώνη, οδηγώντας σε δημοσιονομική προσαρμογή και αναδιανομή πλούτου ακόμη μη πιο βίαιη και από αυτή του Μνημονίου.
Η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο
σειρά επιμέρους βελτιώσεων, αλλά και τη «δημιουργική αποδόμηση» ολόκληρης της λογικής που θεωρεί «εξυγίανση» την κατεδάφιση μιας οικονομίας μέσω της ύφεσης, με βαρύ τίμημα για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου απαιτεί όμως και ένα εναλλακτικό σχέδιο από την πλευρά της Ελλάδας, για τα βασικά της προβλήματα: την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, το ισοζύγιο πληρωμών και τον προσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία και στήριξη θέσεων εργασίας, τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, την οικοδόμηση αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και αξιοπρεπούς κοινωνικού κράτους.
  • Πρώτο βήμα είναι μια βασική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τρίμηνο περιθώριο στην ελληνική πλευρά να εκπονήσει, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική σύγκλιση και σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο πολιτικής. Συγκεκριμένες αναλυτικές προτάσεις έχουν ήδη καταθέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι. http://goo.gl/8zTH7
  • Στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να παγώσουν όλα όσα δημιουργούν μη αντιστρεπτές καταστάσεις: τα μέτρα του Ιουνίου, οι παρεμβάσεις στους μισθούς, τα τετελεσμένα σε βάρος του περιβάλλοντος.
  • Βασικά σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης θα πρέπει επίσης να εστιάζουν σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, εφικτούς χωρίς πλήγματα στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και σε ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει χρόνιες πληγές της όπως το μαύρο χρήμα και οι υπερεξοπλισμοί. Κρισιμότερο όμως από όλα είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας: όχι με νέο πάρτυ ευρωπαϊκών πόρων που θα ανατροφοδοτήσουν τα προηγούμενα αδιέξοδα, αλλά με στοχευμένες και φιλόδοξες χρηματοδοτήσεις εστιασμένες σε βιώσιμο αναπροσανατολισμό και Πράσινη Στροφή για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.


Συνοπτικά, τα 10 σημεία των Οικολόγων Πράσινων αφορούν:
Τρίμηνο πάγωμα μέτρων, προκειμένου να κατατεθεί εναλλακτικού σχεδίου για την οικονομία.
Πάγωμα της παρέμβασης στους μισθούς, εναλλακτικό σχέδιο στήριξης των θέσεων εργασίας.
Ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, που να μην αποτελούν Οδικό Χάρτη εξόδου από την ευρωζώνη.
Πακέτο τόνωσης και βιώσιμου αναπροσανατολισμού της πραγματικής οικονομίας.
Ανάκληση του όρου για απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών στα δημόσια έσοδα.
Αλλαγές στο PSI, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με δημόσιο αλλά όχι κυβερνητικό έλεγχο.
Ευρωπαϊκή στήριξη για στοιχεία για τις ελληνικές «γκρίζες περιουσίες» στο εξωτερικό, και για το μαύρο χρήμα από ευρωπαϊκές εταιρίες προς την Ελλάδα.
Ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνόρων, για πάγωμα εξοπλισμών.
Επανεξέταση όρων, ώστε να γίνουν συμβατοί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Επανεκτίμηση βιωσιμότητας για το δημόσιο χρέος, ώστε να διαμορφωθεί σε επίπεδα που να μην οδηγούν σε εκπτώσεις στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.


Ολόκληρη η πρόταση, με τα αναλυτικά, έχει αναρτηθεί στο http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=3336:10--------------&catid=1:press-releases
Για το θέμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία διαλόγου, καλώντας τα κόμματα που επικαλέστηκαν την επαναδιαπραγμάτευση σε δημόσια εκδήλωση-στρογγυλό τραπέζι, ώστε να διαπιστωθούν συγκλίσεις και αποκλίσεις ενόψει μετεκλογικών συνεργασιών. Η εκδήλωση, που προγραμματίζεται πιθανότατα για την άλλη εβδομάδα, ελπίζεται ότι θα συμβάλει να ανοίξουν και τα άλλα κόμματα τα χαρτιά τους μπροστά στους πολίτες, ώστε όλοι να ξέρουν και προεκλογικά τι επιλογές θα στηρίξει τελικά η ψήφος τους.


Στο τέλος της κοινής συνέντευξης τύπου, η επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, Ιωάννα Κοντούλη, δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιλέξαμε με ισχυρή πλειοψηφία 78% να κατεβούμε αυτόνομα στις επικείμενε εκλογές, θεωρώντας ότι έχουμε λόγο, ρόλο και μέλλον. Συνεπείς στις αρχές, τις αξίες και στο πρόγραμμά μας, το οποίο εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις, απευθυνώμαστε εκ νέου στους πολίτες ενάντια στο δίπολο που επιχειρείται σήμερα και μας παραπέμπει σε πρακτικές που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω. Ένα δίπολο που στις τελευταίες εκλογές εκφράστηκε σε ποσοστά μόλις 17% και 19%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με νέα εργαλεία, μακριά τόσο από τον κρατικισμό, όσο και από τον κοινωνικό και οικονομικό διαρβινισμό, που όπου κι αν εφαρμόστηκαν, άφησαν κοινωνίες ρημαγμένες και ανθρώπους δυστυχείς. Απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστεί πολλές φορές μέχρι την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές να πούμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να ανακτήσουμε το 0,07% που οριακά μας κράτησε εκτός βουλής. Εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία της ψήφου των πολιτών, οι οποίοι ήδη από τις προηγούμενες εκλογές καταδίκασαν τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην επιβολή του μνημονίου. Είναι αυτοί οι πολίτες που με την ψήφο τους δεν επέλεξαν αυτοδυναμίες, αλλά συγκλίσεις και συνεργασίες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, λοιπόν, παίρνοντας αυτό το μήνυμα, την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαστε παρόντες με τις προτάσεις μας, συναντώντας εκείνες τις δυνάμεις που θα θελήσουν να συνεργαστούν με ειλικρίνεια για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση που περνάει».


«Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουμε σήμερα αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει τα κόμματα της Βουλής στο δεκαήμερο των διερευνητικών εντολών: να μιλήσουν συγκεκριμένα επί της ουσίας, ώστε να φανεί πού και με ποιους υπάρχει έδαφος συνεργασίας» σημείωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος παρουσιάζοντας την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων. «Αν η λογική του Μνημονίου παραπέμπει στις συνταγές του Δ.Ν.Τ. και στις χειρότερες στιγμές των σχέσεων Βορρά-Νότου, εμείς εργαζόμαστε για μια δημιουργική αποδόμησή της με επιστροφή στις ευρωπαϊκές παραδόσεις κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Είναι σημαντικό λοιπόν να οικοδομήσουμε συμμαχίες με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως σήμερα με μια δύναμη που βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, όπως οι Πράσινοι.
Τα διλήμματα των ημερών για «ευρώ ή δραχμή» και για «ναι ή όχι στο Μνημόνιο» δε μπορούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα: Θέλουμε ευρώ σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα, και επιμένουμε ότι δεν είναι ίδια όλα τα «όχι» ούτε όλα τα «ναι»: Για να βρούμε διέξοδο, χρειαζόμαστε πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο και όχι λευκή επιταγή σε οποιονδήποτε σωτήρα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κόμμα διαλόγου και συνεργασιών, θέλουμε να είμαστε μέρος μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας σε εναλλακτική κατεύθυνση, σε στιγμές όμως τόσο κρίσιμες οι συνεργασίες πρέπει να δίνουν και λύσεις. Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπήρξε ρεαλιστική προοπτική για ευρύτατη προεκλογική σύμπραξη εξουσίας, ζητάμε από τους πολίτες να μας στείλουν αυτόνομα στη Βουλή, ώστε να έχουν πραγματική νομιμοποίηση και ισχύ, και τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ που θα χρειαστεί να πούμε».


Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων


Για περισσότερες πληροφορίες: 210 3306301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου