Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Τα αυθαίρετα συμπυκνώνουν πιο εύγλωττα από κάθε τι άλλο, αυτό που συμβαίνει σήμερα με το περιβάλλον:
  • Στήθηκαν στην πριν το Μνημόνιο εποχή, αποτυπώνοντας το βιασμό του περιβάλλοντος από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά και όλα όσα πρέπει επειγόντως να σβήσουμε: την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, την ανομία, το δίκαιο του ισχυροτέρου.
  • Με άλλοθι το Μνημόνιο και κοινή στρατηγική ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, προορίζονται να νομιμοποιηθούν ώστε να επιβαρύνουν και τις επόμενες γενιές.
  • Τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο και δε θα εισπραχθούν, αφορούν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που θα εισπραχθούν με τη νομιμοποίηση. Το κέρδος των αυθαίρετων οικιστών, θα το πληρώσουμε με επιπλέον περικοπές και εκποιήσεις δημόσιων αγαθών.

Τα αυθαίρετα είναι φυσικά η κορυφή ενός ολόκληρου παγόβουνου. Σε καιρούς κρίσης και περικοπών, τα πλήγματα στο περιβάλλον δεν είναι απλές «παράπλευρες απώλειες», αλλά μας κάνουν δύο φορές φτωχότερους. Το πολιτικό σύστημα σπεύδει να «αξιοποιήσει» το Μνημόνιο για να κάνει ό,τι δε θα μπορούσε αλλιώς:
  • Οι συγκοινωνίες υποβαθμίζονται και γίνονται ακριβότερες, στη μισή χώρα το τρένο κόβεται.
  • Οι επενδυτές παρακάμπτουν νόμιμα την περιβαλλοντική νομοθεσία με το fast track.
  • Χώροι που θα έδιναν ανάσα στις πόλεις μας όπως το Ελληνικό, αλλά και περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας όπως το Δέλτα του Νέστου, μπαίνουν στη λίστα των εκποιήσεων για το χρέος
  • Ανοικτά ορυχεία που κάνουν «κρανίου τόπους» τεράστιες εκτάσεις στραγγαλίζοντας κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, παρουσιάζονται ως επενδυτικός μονόδρομος. Το ίδιο ισχύει για υδροβόρα γήπεδα γκολφ σε άνυδρα μέρη, και για εκατοντάδες χιλιάδες «τουριστικές κατοικίες» που θα πνίξουν στο τσιμέντο τις πιο ελκυστικές περιοχές.
  • Πολύτιμοι φυσικοί πόροι όπως το νερό, ετοιμάζονται να πουληθούν σε εταιρίες που θα θεωρούν καλύτερο πελάτη όποιον μπορεί και ξοδεύει περισσότερο.
  • Από τα ορυχεία της Χαλκιδικής μέχρι την Κερατέα και το Ελληνικό, η αυθαιρεσία της εξουσίας δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον.

Είναι λοιπόν ώρα να χαράξουμε «κόκκινες γραμμές»:
ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ,
ΑΛΛΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Όμως το περιβάλλον δεν κινδυνεύει μόνο από το Μνημόνιο και όσους κρύβονται πίσω από αυτό για να λεηλατήσουν το μέλλον όλων μας:
  • Έχει ανάγκη τη συμμετοχή μας στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στις μικρές και μεγάλες τοπικές και θεματικές μάχες, στα αυτόνομα κινήματα που επιτέλους παίρνουν έκταση και αποκτούν δυναμική.
  • Έχει ανάγκη την προσωπική υπευθυνότητα όλων μας, στις καθημερινές μας επιλογές.
  • Έχει ανάγκη να γίνει και πολιτική προτεραιότητα, ιδιαίτερα τώρα που το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πράσινο κίνημα, εκφραστή συνολικότερων συνεκτικών προτάσεων για ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, ικανό να προωθεί τον πολιτικό διάλογο αλλά και να δημιουργεί πολιτικό κόστος.

Υπάρχει εναλλακτική λύση:
ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • Με κύριους πυλώνες την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη με σεβασμό στις αντοχές των οικοσυστημάτων, τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την κοινωνική οικονομία, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών ως αντίδοτο στη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης.
  • Με το περιβάλλον θεμέλιο ευημερίας και όχι αντικείμενο λεηλασίας.
  • Με ενεργή συμμετοχή του πολίτη, απαραίτητη προϋπόθεση για κοινωνική συνοχή, χωρίς αυθαίρετες αποφάσεις από κέντρα εξουσίας «που ξέρουν».

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΗΔΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ,
ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου