Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ: ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΓΕΤΟΥ Ή ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ;

Ερωτηματικά και ανησυχία δημιουργεί για ακόμα μια φορά (τρίτη φορά από το καλοκαίρι), η πρόσφατη εμφάνιση χιλιάδων ψαριών στην επιφάνεια του καναλιού που οδηγεί στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Οι αρμόδιοι φορείς στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν το γεγονός, δεν διστάζουν να αλλάξουν ακόμη και τις φυσικές ιδιότητες του νερού, προκειμένου να καλύψουν το θέμα και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας δεν είναι δυνατόν να αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία αρδευτικού ταμιευτήρα, ο κακός σχεδιασμός του οποίου έχεις ως αποτέλεσμα να παρατηρούμε πολλά δυσμενή επεισόδια όπως την νέκρωση ψαριών, το πρασίνισμα των νερών, την μείωση του οξυγόνου στο νερό, την ρύπανση από λιπάσματα και φυτοφάρμακα κ.α. . Η αποκατάσταση μιας λίμνης νοείται ως αποκατάσταση μόνο όταν αφορά στα χαρακτηριστικά που είχε η λίμνη και ιδιαίτερα στις λειτουργίες που επιτελούσε για το φυσικό
περιβάλλον και τον άνθρωπο. Γιατί είναι αυτονόητο ότι η αποκατάσταση για να είναι επιτυχημένη χρειάζεται να είναι και βιώσιμη.

Σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η κατασπατάληση οικονομικών πόρων για ένα ακόμη έργο, που χωρίς επιστημονικά κριτήρια καθορίζεται από τους αναδόχους του έργου ως «περιβαλλοντικό», και φυσικά είναι δεδομένο ότι δεν είναι η Κάρλα όπως ήταν παλιά και ονειρεύονται οι παρακάρλιοι πληθυσμοί. Αν δεν λυθούν τα προβλήματα ρύπανσης στη Λεκάνη απορροής της Κάρλας και δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλοι βιότοποι όπως προτείνονται από τους επιστήμονες στο ταμιευτήρα για τα ψάρια, τα πουλιά και άλλους οργανισμούς πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσει να έρθει η περιβαλλοντική ισορροπία στη περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, που σήμερα οι κάτοικοι περιμένουν να βελτιωθεί μέσα από την ανάπτυξη ενός λιμναίου οικοσυστήματος όπως το γνώριζαν παλιά. Η περιοχή δεν μπορεί να αναπτυχθεί αγροτικά, περιβαλλοντικά και οικοτουριστικά όταν θα έχουμε και στο μέλλον παρόμοια επεισόδια. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο ταμιευτήρας να είναι χώρος όπου θα ξεπλένονται όλοι οι ρύποι του κάμπου γιατί αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

Η αναβάθμιση της περιοχής πρέπει και μπορεί να γίνει εφικτή μόνο μέσα από την σκοπιά της επαναφοράς της λειτουργικότητας της λίμνης για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δηλαδή, την επίτευξη οικολογικών και βιώσιμων στόχων. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται έρευνα, σοβαρή μελέτη, ουσιαστικός διάλογος με την τοπική κοινωνία και παραγωγή έργου από τον φορέα διαχείρισης. Πριν από όλα, όμως, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός από την Πολιτεία, που να μην υποκύπτει στον αυτοσκοπό μεγιστοποίησης της απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Δεν χρειαζόμαστε άλλα «πεταμένα» χρήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα χρειαζόμαστε. Ο περιφερειακός συνδυασμός Μένουμε Θεσσαλία Οικο-λογικά σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους προωθούν δράσεις ανάδειξης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην περιοχή και διερεύνησης των λύσεων που απαιτούνται για την ποιοτική αναβάθμιση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου