Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Να ανακοπεί τώρα η επίθεση στο περιβάλλον και τα κοινά αγαθά!


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013
με το διοξείδιο του άνθρακος στα 400 ppm!

Η συγκλονιστικότερη είδηση του 2013 δεν έλαβε δυστυχώς τη δημοσιότητα που της άξιζε. Πρόκειται για την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου της ατμόσφαιρας του Μάουνα Λόα στη Χαβάη, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια του Απριλίου υπήρξε καταγραφή του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακος στα 400 μέρη στο εκατομμύριο (από περίπου 270300 στην προβιομηχανική εποχή). Μια είδηση που όφειλε να απασχολήσει πρωτοσέλιδα και να έχει την πρώτη θέση στα δελτία ειδήσεων αντί των spread, της Eurovision ή των χρηματιστηριακών διακυμάνσεων.
Κι αυτό γιατί το σύνολο του πλανητικού οικοσυστήματος οδηγείται σε διατάραξη - θερμική κρίση, με σίγουρες τις βαριές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τις ανθρώπινες κοινωνίες και οι κύριοι υπεύθυνοι, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, αλλά ακόμη και η πιο «ευαίσθητη περιβαλλοντικά» Ευρώπη, κωλυσιεργούν στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα σαν να υπάρχει απεριόριστος χρόνος για την αναστροφή της αλλαγής του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τα ανησυχητικά νέα δεδομένα για το κλίμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα καταψήφισε οριακά την πρόταση της Κομισιόν για μέτρα που θα διατηρούσαν ως ισχυρό μέτρο πολιτικής την (καταρρέουσα σήμερα) αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Δυστυχώς, από τους είκοσι δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, μόνο τέσσερεις, ανάμεσα τους ο Νίκος Χρυσόγελος, ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν. Στην Ολομέλεια του Ιουλίου πρέπει να αγωνιστούμε για να ανατραπεί η κοντόφθαλμη αυτή απόφαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση της χώρας μας, που ως πειραματόζωο δοκιμάζεται πάνω της η πιο σκληρή εκδοχή μονεταριστικών συνταγών έχει εγκαταλείψει και τις τελευταίες αντιστάσεις σχετικά με την προτεραιότητα των δημοσίων περιβαλλοντικών αγαθών, αντί να τα καταστήσει, με ορθή διαχείριση, πεδίο βιώσιμων επενδυτικών ευκαιριών και διεξόδου από την κρίση.
Έτσι, προωθώντας τη χειρότερη μορφή ιδιωτικοποιήσεων με άλλοθι το δημόσιο συμφέρον, επενδύει, κοντόφθαλμα και καταστροφικά, σε:
  • εξορύξεις χρυσού, που μετατρέπουν το έδαφος στο σύνολό του σε απόβλητο,
  • ενεργειακή οπισθοδρόμηση σε βρώμικες μορφές ενέργειας,
  • βιαστικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με αδιαφορία για τις επιπτώσεις σε «παρείσακτα» όντα, όπως τα απειλούμενα δελφίνια και άλλα κητώδη των ελληνικών θαλασσών, και ακόμη περισσότερο για τις γενικότερες επιπτώσεις αστοχιών τους στο πολύτιμο θαλάσσιο περιβάλλον, την οικονομία και τον τουρισμό,
  • εκτροπές ποταμών ακόμη και σε σημεία κοντινά με τις πηγές τους,
  • οικοδόμηση με fast track διαδικασίες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, με χαλάρωση της χωροταξίας και «ειδικές» πολεοδομικές ρυθμίσεις
  • ιδιωτικοποίηση του νερού σε πείσμα της αρνητικής διεθνούς εμπειρίας,
  • εκποίηση νησίδων με καθεστώς προστασίας,
  • ξεπούλημα πρώην στρατοπέδων και άλλων δημόσιων εκτάσεων, αντί χρήσης τους ως ανάσες των πόλεων
  • διάλυση του συστήματος προστατευόμενων περιοχών, με τους φορείς διαχείρισης σε ταμειακή ασφυξία λόγω μιας παράλογης γραφειοκρατίας, να οδηγούνται σε ανορθόδοξες συγχωνεύσεις χωρίς μέριμνα για την τύχη τους μετά το 2015,
  • διάβρωση ακτών και παρά ταύτα παραχωρήσεις δικαιωμάτων για μεγάλες αμμοληψίες στους εργολάβους των μεγάλων έργων,
  • προώθηση της διαχείρισης των απορριμμάτων για ένα τέταρτο του αιώνα στο άρμα ισχυρών ομίλων συμφερόντων που προωθούν ακριβές λύσεις έμμεσης καύσης.
Όλα τα παραπάνω, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, αλλά και η σύγκρουση που σοβεί γύρω από τον εμφύλιο της Συρίας, δείχνουν ότι μιλάμε πλέον για μια γενικευμένη κρίση, στην οποία χρειάζεται μια συνολική αφύπνιση και μια συνολική πλανητική αντιμετώπιση. Μια αντιμετώπιση χωρίς αυταρχικές πολιτικές και αυτόκλητους "σωτήρες-δικτάτορες", αλλά με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και προσαρμοσμένες οικονομικές δράσεις που θα μειώνουν δραστικά τις ανισότητες και την πίεση στο περιβάλλον.
Οι Πράσινοι σε όλο τον κόσμο και οι Οικολόγοι Πράσινοι στην χώρα μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, πάντα παρόντες μαζί με τους ενεργούς πολίτες στα τοπικά κινήματα, όχι μόνο αξιοποιώντας την 5η Ιουνίου, ως μέρα στοχασμού και δράσης αλλά ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
Γραφείο Τύπου και Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου