Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ : Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και Τοπικότητα, Πολίτες σε αδιέξοδο - Υπάρχει άλλο μονοπάτι;


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας σε συνεργασία με το Πράσινο Ινστιτούτο διοργανώνουν την ημερίδα για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και Τοπικότητα θεωρώντας ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν την δημιουργία μια άλλης οικονομίας η οποία θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα, την ισότητα και τη σταθερότητα. Με τις ομιλίες στην ημερίδα θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε αυτή την άλλη οικονομία που χρειαζόμαστε μετά την κρίση και να διερευνήσουμε το καταλληλότερο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μοντέλο για την περιοχή μας.
Έτσι, διοργανώνουμε δημόσια συζήτηση στη Λάρισα, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 και ώρα 19:00, Στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας, Παπαναστασίου 21 (στο Αρχαίο Θέατρο), με θέμα: «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και Τοπικότητα, Πολίτες σε αδιέξοδο - Υπάρχει άλλο μονοπάτι;».
Σκοπός της εκδήλωσης, που αποτελεί μια ακόμη παρέμβαση μας για δημιουργικές προτάσεις διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας και η Ευρώπη, είναι να αναδειχθεί η σημασία της Κοινωνικής Οικονομίας στην ΠΕ Λάρισας μέσα από πετυχημένα παραδείγματα σε διαφορετικούς τομείς. Στην εποχή της πολύπλευρης κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής), με την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα και τα αδιέξοδα της οικονομίας του ανταγωνισμού πιο εμφανή από ποτέ, πρωτοβουλίες στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη και ο συνεργατισμός αποτελούν τη λύση σε πολλές διαστάσεις της κρίσης. Στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% των ευρωπαϊκών εταιρειών και το 10% της ολικής απασχόλησης. Η επιτυχία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, μιας από τις πιο βασικές μορφές της κοινωνικής οικονομίας, δεν μετριέται μόνο με το οικονομικό κριτήριο, αλλά και με τη συμβολή της στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική συνοχή και στην ενίσχυση των τοπικών δεσμών. Τα μέλη και οι θέσεις εργασίας είναι χιλιάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας σημαντική, ειδικά σε θέσεις για άτομα με προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.


Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας είναι :
Χαιρετισμοί:

19:00 - 19:15 Συντονιστής ΠΚ Λάρισας

Εισηγητές :

19:15 - 19:30 Ιωάννα Κοντούλη, Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία : Οικονομία αμφισβήτησης της υπάρχουσας ή συμπλήρωμα;
19:30 - 19:45 Ντίνος Μπλιάτσιος, Περιβάλλον και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
19:45 - 20:00 Δημήτρης Φεγγίτης, Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην τοπική ανάπτυξη
20:00 - 20:15 Ρια Καραγκούνη, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
20:1520:30 Γιώργος Πασχαλίδης, Από την ανάπτυξη και την πράσινη ανάπτυξη στην αποανάπτυξη και την βιώσιμη ευημερία
20:30 - 20:45 Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου