Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων ν. Λάρισας, κ. Θεοδώρα Κακάτσιου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Λάρισα με το συνδυασμό «Ενωτική Πρωτοβουλία» και κ. Δήμητρα Ανδρίτσιου υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Αγιάς με το συνδυασμό του κ. Αντ. Γκουντάρα, επισκέφτηκαν τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Δρόσο στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου Αγιάς, προκειμένου να ενημερωθούν και να καταθέσουν προτάσεις για την προώθηση και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Συζήτησαν τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, που στη χώρα μας μπορεί να είναι σημαντική πηγή εισοδήματος αλλά και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Υποστήριξαν δε ότι: «Τα μνημεία μοναδικής ομορφιάς (ναοί και μοναστήρια) της περιοχής, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης όχι μόνο εσωτερικού τουρισμού αλλά και ανθρώπων από χώρες με μεγάλο τουριστικό δυναμικό, όπως της Ρωσίας, της Κίνας κ.α. Ο διευρυμένος δήμος Αγιάς θα κληθεί να κάνει πολύ σοβαρή δουλειά με την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και κυρίως με την προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Θα πρέπει να θέσει και να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες προστασίας και διαχείρισης αυτού του μοναδικού πλούτου που μπορεί να δώσει ανάσα στην ύπαιθρο».
Όπως δήλωσε ο πατέρας Νεκτάριος «Υπάρχει μεγάλος αριθμός θρησκευτικών μνημείων στην περιοχή και τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, με εξαίρεση τη μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ανατολή και του Αγίου Παντελεήμονος στην Αγιά. Πολλά από αυτά παραμένουν ανεκμετάλλευτα με αποτέλεσμα να συντηρούνται πλημμελώς ή και καθόλου, είναι δε τόσος ο πλούτος που για να ξεναγηθεί κάποιος στα μνημεία της ανατολικής πλευράς του Κισσάβου, από το Πολυδένδρι ως το Κόκκινο Νερό, χρειάζεται τρείς μέρες. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο σωστά και με ασφάλεια θα πρέπει να σηματοδοτηθούν και να καθαριστούν οι διαδρομές, να υπάρχουν ακριβείς χάρτες που θα διανέμονται στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες».
Το φωτογραφικό υλικό που κατέχει ο π. Νεκτάριος, για τα εν λόγω μνημεία αριθμεί πάνω από 3.500 φωτογραφίες, ενώ ένα μικρό κομμάτι της συλλογής του βρίσκεται στο αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου