Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ετοιμάζεται ενέργεια από... φύκια

Απο την Καθημερινή

Εντός της προσεχούς δεκαετίας εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε πιο μαζική εφαρμογή η καλλιέργεια φυκιών (άλγεων) για την παραγωγή βιομάζας, μια πολλά υποσχόμενη ενεργειακή λύση που είχε κριθεί ασύμφορη στις ΗΠΑ γύρω στο 1990, αλλά τώρα βγαίνει ξανά από το συρτάρι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.

Η εκμετάλλευση της βιομάζας των άλγεων θεωρείται ότι θα μπορούσε να αλλάξει το ενεργειακό και οικονομικό τοπίο του πλανήτη, όπως προέκυψε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το αμερικανικό προξενείο.

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές σε ΗΠΑ και Ευρώπη πραγματοποιούν ήδη μελέτες για το θέμα για το οποίο βρίσκονται μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή βιομάζας από άλγη και να μειωθεί το κόστος», τόνισε ο δρ Ντέιβιντ Νόμπλς, από το Πανεπιστήμιο Τέξας, προσθέτοντας ότι οι απόψεις για το κόστος διίστανται, αφού κάποιοι το προσδιορίζουν σε 4-5 δολάρια/γαλόνι και άλλοι σε 20 δολάρια/γαλόνι.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Νομπλς σημείωσε ότι η μελέτη εκμετάλλευσης βιομάζας άλγεων ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1970 και διεκόπη το 1990, αφού, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής από τη μια και των χαμηλών τιμών πετρελαίου από την άλλη, κρίθηκε ασύμφορη διαδικασία. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, όμως, οι σχετικές μελέτες τέθηκαν εκ νέου στο μικροσκόπιο των ειδικών.

«Πολλά υποσχόμενα», χαρακτήρισε τα πειραματικά δεδομένα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο για την εκμετάλλευση της βιομάζας των άλγεων ο καθηγητής Σπύρος Αγάθος του Πανεπιστημίου Louvain (Βέλγιο), τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε δηλώσεις, αφού η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον».

Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα παρέχει ιδανικές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια άλγεων. Πρόσθεσε ότι η κατασκευή σχετικών μονάδων κοντά σε περιοχές όπου ρέουν θερμά νερά εξασφαλίζει τον περιορισμό του κόστους επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου