Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Κλιματική μετανάστευση?

Κίνδυνος για τα νησιά του Ειρηνικού…

Τα νησιά του Ειρηνικού είναι πιθανό να βυθιστούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αρχικώς έχει προβλεφθεί, καθώς οι νέες επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας αυξάνεται απειλητικά.


Ο καθηγητής, Πάτρικ Ναν, ειδικευμένος για τις κλιματικές αλλαγές, προειδοποίησε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι πληθυσμοί των νησιών θα πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς ο κίνδυνος είναι ορατός.

"Δεν γνωρίζω ποια νησιά θα είναι ακόμα κατοικήσιμα μέχρι το 2100", τόνισε ο Ναν, ερευνητής στο πανεπιστήμιου του Νότιου Ειρηνικού στα Φίτζι. Ο Ναν προεδρεύει των συνομιλιών για τις κλιματικές αλλαγές στον Ειρηνικό που αρχίζουν τη Δευτέρα στο Μαζούρο, πρωτεύουσα των Νησιών Μάρσαλ.

"Πιστεύουμε πως η στάθμη των υδάτων θα ανέβει περισσότερο από ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα", τόνισε. Βάσει αυτών των στοιχείων τα Νησιά Μάρσαλ, στο Τουβαλού και το Κιριμπάτι απειλούνται άμεσα.

"Η μετακίνηση των πληθυσμών είναι ένα από τα πλέον δύσκολα θέματα που πρέπει να επιλυθούν", εξήγησε ο καθηγητής Ναν, ο οποίος κάνει έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα για περισσότερο από 24 χρόνια.

Απο την zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου