Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Οικολογική υποψηφιότητα στους καταυλισμούς των τσιγγάνων

Απο την TV Χωρίς σύνορα

Η 35χρονη τυφλή τσιγγάνα, Βασιλική Τσακίρη, είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων. Αυτές τις μέρες επισκέπτεται καταυλισμούς ανά την επικράτεια και γίνεται αποδέκτης σωρείας παραπόνων για τις συνθήκες διαβίωσης της φυλής της στην Ελλάδα. Βασικό αίτημα, η έγκριση δανείων για την απόκτηση κατοικιών.

Όπως αναφέρει στο tvxs.gr, «το κράτος πρέπει να δώσει μια καινούρια ζωή στους τσιγγάνους», οι οποίοι ζουν στο δρόμο, παραμελημένοι και αγράμματοι. Η ίδια δηλώνει «πικραμένη» και ζητά από την πολιτεία ένα σπίτι με χώρο στον οποίο θα μπορούν να μαθαίνουν γράμματα τα γυναικόπαιδα.

Το κίνημα με τις «άγρυπνες καλομάνες»

Η Βασιλική Τσακίρη, η οποία δεν βλέπει αλλά βιώνει και ακούει τα προβλήματα των τσιγγάνων, έμαθε να μιλάει ελληνικά πριν από τρία χρόνια, με τη βοήθεια του θεολόγου, Θανάση Νικολαΐδη, αρωγού της συνολικής της προσπάθειας. Όπως λέει ο ίδιος στο tvxs.gr, εκείνη «κατάφερε να υπερπηδήσει τις αδυναμίες της και βοηθά τις τσιγγάνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αναλφάβητες, να μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά τους».

Και οι δυο τους, φιλοδοξούν να αλλάξουν δραστικά τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, μέσα από τις «άγρυπνες καλομάνες». Όπως αναφέρουν, εκτός από την αλφαβήτα, τους μαθαίνουν πώς να συναλλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες, να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον και το σπίτι τους, να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου