Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος: Η Ελλάδα να υποστηρίξει το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κλίμα

Στο επίκεντρο η στάση της ΕΕ στην Κοπεγχάγη και η ενεργειακά αποδοτική οικονομία

Θετικό το χθεσινό ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου

Το αυριανό πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Σουηδικής Προεδρίας -και το πρώτο στο οποίο θα παραστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα καθώς και για μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα.

Κατά κοινή ομολογία η συνδιάσκεψη κλίμα στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αν η ανθρωπότητα θα πάρει έγκαιρα εκείνες τις αποφάσεις που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής αλλαγής του κλίματος. Η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις θα είναι καταλυτική προκειμένου να υπάρχει μια ουσιαστική και ελπιδοφόρα παγκόσμια συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα.

Η μέχρι στιγμής θέση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών της κατά 20% το 2020 είναι εντελώς ανεπαρκής. Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η μείωση των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών το 2020 πρέπει να είναι της τάξης του 25-40% και βέβαια για να υπάρχουν αποτελέσματα το 2020, ο σχεδιασμός των απαραίτητων μέτρων και πολιτικών πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση και την Υπουργό Περιβάλλοντος να αντιληφθούν το βάρος της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί και να βάλουν την ΕΕ στην πρωτοπορία της απαιτούμενης παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία του κλίματος αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για:

  • μείωση των εκπομπών κατά 40% το 2020 σε σχέση με το 1990 και αποκλειστικά με εγχώριες δράσεις
  • υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξής τους και να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παρέχοντας κατάλληλη τεχνογνωσία και συνεισφέροντας οικονομικά 30-35 δις ετησίως από το 2020

Στην χθεσινοβραδινή (Δευτέρα 19.10) συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά στάση της ΕΕ σύμφωνη με το παραπάνω σκεπτικό. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ να τεθεί επικεφαλής στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, υιοθετώντας τους φιλόδοξους στόχους που ζητά η επιστημονική κοινότητα. Οι Εθνικές κυβερνήσεις στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών και στο Συμβούλιο Κορυφής την άλλη βδομάδα θα πρέπει να εγκαταλείψουν την υποκρισία και να υιοθετήσουν τις κατευθύνσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό θα επιδείξουν πως δεν υπάρχει πλέον χάσμα μεταξύ διακηρύξεων και αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα»

Ταυτόχρονα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν θετική την πρωτοβουλία της Σουηδικής Προεδρίας να επικεντρώσει στην ενεργειακά αποδοτική οικονομία κατά την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για μετά το 2010. Ομοίως μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους, και στο πλαίσιο αυτό ζητάμε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος:

  • να κάνουν την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση κεντρικό στοιχείο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας
  • να προχωρήσουν σε έναν συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη για μια στροφή της Ευρωπαϊκής οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση με στόχο τη μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος στο μισό μέχρι το 2030
  • να αναπτύξουν διαφορετικές μεθόδους μέτρησης της ευημερίας και της προόδου πέρα από το ΑΕΠ αναθεωρώντας κατάλληλα τα συστήματα των Εθνικών Λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου