Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Η πυρηνική απειλή του θερμοκηπίου

Φίλος πνευμονολόγος μού έδωσε την εξής συμβουλή: «Αν θέλεις να ζήσεις, μην ξαναπατήσεις ποτέ το πόδι σου στο κέντρο της Αθήνας».

Αυτό ειπώθηκε σε ανύποπτο χρόνο και όταν το όζον και τα μικροσωματίδια, ακόμα, δεν είχαν μπει στην καθημερινή μας διατροφή, υποχρεωτική για όλους. Οι γιατροί συνήθως έχουν μια υπερβολή σε αυτά που λένε, γιατί έχουν μια αποσαφηνισμένη άποψη για την υγεία. Σε τρομάζουν για κάτι που μπορεί να πάθεις και στην πραγματικότητα ίσως να μην το πάθεις ποτέ. Ενα δείγμα αυτής της αντίληψης είναι οι ηλίθιες προειδοποιήσεις που έχουν τα πακέτα και οι διαφημίσεις των τσιγάρων. Ενας ενήλικας θα πειστεί να κόψει το τσιγάρο, όταν δίνει εθελοντικά πάνω από τρία ευρώ για να αγοράσει ένα πακέτο; Οι αντικαπνιστικές καμπάνιες ξεκινάν από το νηπιαγωγείο, για να μη βγουν νέοι καπνιστές. Οσοι καπνίζουν είκοσι και τριάντα χρόνια, θα το κόψουν μετά το τριπλό μπάι πας. Εξάλλου όλοι οι καπνιστές δεν παθαίνουν αναγκαστικά καρκίνο. Αλλά αυτό δεν το γράφουν στο πακέτο. Απλώς οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τους μη καπνιστές.

Και είναι γνωστό πως πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν υγιέστατοι.

Οσοι για κάποιο λόγο δεν μπορέσαμε ακόμα να φύγουμε από την Αθήνα, νιώθουμε τη ζέστη σαν απειλή για τη ζωή μας. Προσπαθούμε να ζήσουμε και να εργαστούμε στις κονσέρβες του κλιματισμού και ούτε στο μπαλκόνι σου δεν μπορείς να βγεις, όσο και αν αυτό είναι καταπράσινο. Και τα νέα είναι ανατριχιαστικά και δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλα 500 εκατ. βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Και αν δεν μειωθούν άμεσα οι ρύποι και να πέσει η θερμοκρασία, άλλα 310 εκατ. άνθρωποι θα θέσουν σε υψηλό κίνδυνο τη ζωή τους. Είκοσι εκατ. θα πέσουν στη φτώχεια. Και 75 εκατ. θα γίνουν λαθρομετανάστες γιατί τα χωράφια τους ξεράθηκαν και η χώρα τους ερήμωσε.

Και εδώ μια μικρή παρένθεση. Η μηδενική ανοχή του ΠΑΣΟΚ, που αποσαφηνίζει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική των κ. Καρατζαφέρη - Καραμανλή, θα έπρεπε να συνοδεύεται και με πρακτικά μέτρα. Οπως π.χ. μυδράλια στα σύνορα. Ποιος μπορεί να σταματήσει αυτό το νέο κύμα μεταναστών που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον σίγουρο θάνατο και την ελπίδα; Και ήδη έχουν αρχίσει να καταστρέφονται καλλιέργειες κάτι που θα δημουργήσει στο άμεσο μέλλον σοβαρές ελλείψεις στη διατροφή, που θα γίνεται όλο και χειρότερη από την έλλειψη νερού.

Ποιος έχει γράψει άραγε αυτό το εφιαλτικό σενάριο που μοιάζει με φανταστική ταινία καταστροφής; Επιστήμονες από 192 χώρες με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΗΕ και άλλους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, που μαζεύτηκαν στην Κοπεγχάγη, με πρωτοβουλία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ. Αλλά και οι είκοσι νομπελίστες, που μαζεύτηκαν σ' ένα συμπόσι0 στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Κάρολου έκαναν μια ακόμα πιο τραγική διαπίστωση: «Η απειλή κατά του πολιτισμού από την αλλαγή του κλίματος μπορεί να συγκριθεί μόνο με μια πυρηνική καταστροφή».

Αλλά οι πολιτικοί μας, όχι μόνο εδώ αλλά και σε όλο τον κόσμο, έχουν άλλα πράγματα να σκεφθούν. «Αν οι ηγέτες δεν μπορούν να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, η ανθρωπότητα θα καταστραφεί». Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Κόφι Ανάν. Και όμως το μισό εκλογικό σώμα δεν ψήφισε στις ευρωεκλογές, όταν στην Ε.Ε. παίρνονται αποφάσεις που μας στέλνουν σε βέβαιο θάνατο. Γιατί η απειλή για την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και τις ανεπτυγμένες - και φυσικά και την Ελλάδα.

* Συγγραφέας - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθηνών perkor29@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια είναι το πρόβλημα του περιβάλλοντος. Καθένας θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του και να δρα υπεύθυνα ώστε να μη ρυπαίνει και μολύνει τα μέρη στα οποία ζει.
    Βασική αιτία μόλυνσης της ατμόσφαιρας είναι και το τσιγάρο. Γεμίζει τον αέρα με δηλητήριο και συμβάλλει στο να αναπνέουμε κακής ποιότητας αέρα. Σίγουρα δεν πρέπει να έχουμε την νοοτροπία του «θα το κόψω μόνο μετά από 3πλο bypass». Ούτως ή άλλως γνωρίζω αρκετό κόσμο που το έκοψε προτού εμφανιστούνε προβλήματα με την υγεία του. Σίγουρα δεν παθαίνουνε όλοι οι καπνιστές καρκίνο αλλά γνωστό επίσης και το γεγονός ότι αυξάνεται κατακόρυφα το ποσοστό του να πάθουνε. Η πλειοψηφία άλλωστε τελικά πεθαίνει από μια αρρώστια που σχετίζεται με το τσιγάρο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή