Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Σε λειτουργία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας

Η πρώτη υπεράκτια αιολική φάρμα της Γερμανίας ξεκίνησε τη λειτουργία της, μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης και 60 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί για την κατασκευή της. Αυτή η αιολική φάρμα, όμως, αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί της Γερμανίας για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ηλεκτρική ενέργεια από το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας άρχισε να διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο την περασμένη Τετάρτη, όταν οι τρεις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που βρίσκονται 45 χλμ. Βόρεια της νήσου Borkum στη Βόρεια Θάλασσα, τέθηκαν σε λειτουργία.

Οι τρεις ανεμογεννήτριες είναι πραγματικά τεράστιες. Ο κάθε πύργος υψώνεται 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ενώ τα πτερύγια του έχουν άνοιγμα περισσότερα από 160 μέτρα. Κάθε μία από τις ανεμογεννήτριες είναι ικανή να παράγει 5 μεγκαβάτ ενέργειας ανά έτος. Το αρχικό τρίο θα συμπληρωθεί αργότερα μέσα στο χρόνο από άλλες 9 ανεμογεννήτριες. Οι 12 αυτές ανεμογεννήτριες αναμένεται να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτουν τις ανάγκες 50.000 σπιτιών.

Το πρόγραμμα, με τον τίτλο Alpha Ventus, συγχρηματοδοτείται από τους γερμανικούς κολοσσούς παραγωγής ενέργειας Vattenfall, E.on, και EWE. Η Κατασκευή ξεκίνησε το 2007 και το τελικό κόστος έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί ποσό 190 εκατ. ευρώ. Οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή πέρσι καθυστέρησαν το έργο για σχεδόν ένα χρόνο.

Η Γερμανία θεωρείται παγκοσμίως μία εκ των ηγετών της παραγωγής ενέργειας μέσω αιολικών συστημάτων στη στεριά και αυτό είναι το πρώτο της υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ήδη διαθέτουν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ήδη κατασκευάζονται ή σχεδιάζεται η κατασκευή και άλλων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα από τη Γερμανία.

Η Γερμανία διαθέτει ήδη περίπου 20.000 αιολικά πάρκα στη στεριά, κατακτώντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ. Οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον. Η ενέργεια που παράγεται από προγράμματα όπως το Alpha Ventus, επιδοτούνται από την γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την υποστήριξη στην βιομηχανία αιολικής παραγωγής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου