Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Έρευνα κριτικάρει την αξιοπιστία των δοκιμών για την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο. από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Απο το Biotechwatch.gr

Μεταλλαγμένα, γτο, γ.τ.ο., gm, gmo, βιοτεχνολογία, ασφάλεια, ευρώπη,

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από οκτώ διεθνείς ερευνητές και δημοσιοποιήθηκε το περασμένο μήνα αμφιβάλει για την αξιοπιστία των δοκιμών της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Υπηρεσίας (EFSA και FDA) σχετικά με τους κίνδυνους των γ.τ.ο. για την ανθρώπινη υγεία.

Το σχετικό άρθρο, υπογεγραμμένο από Γάλλους, Ιταλούς, Νέοζηλανδούς, Βρετανούς και Αμερικάνους ειδικούς, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού Διεθνούς Περιοδικού Βιολογικής Επιστήμης (International Journal of Biological Science) σύμφωνα με μια δημοσίευση τύπου από το Ερευνητική Επιτροπή Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για την Γενετική Μηχανική (CRIIGEN), η οποία διευθύνεται από μια πρώην υπουργό περιβάλλοντος, την Corinne Lepage.

“Οι αγροτικές γ.τ. εταιρείες και οι επιτροπές έρευνας που συστήνονται παραβλέπουν συστηματικά τις παρενέργειες των γ.τ.ο. και των εντομοκτόνων. Αυτό εμφανίζεται καθαρά στις περιπτώσεις των EFSA και του Αμερικάνικου FDA, η οποίες εκτίμησαν θετικά τις αμφίβολες γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού ΜΟΝ 863 και ΜΟΝ 810”, αναφέρει η CRIIGEN

“Απαιτούμε την συστηματική δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ, στα οποία μέχρι τώρα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση μόνο με δικαστικές αποφάσεις και ανά περίπτωση” Αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου ένας από τους οκτώ συντάκτες της δημοσίευσης, ο Gilles-Eric, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Caen και διευθύνων του επιστημονικού συμβουλίου της CRIIGEN.

“Η κρίση στην υγεία μπορεί να είναι σοβαρότερη από την διεθνή οικονομική κρίση λόγω της έλλειψης διαφάνειας των νομοθετών.” Καταλήγει η CRIIGEN

Τον περασμένο μήνα η Γαλλία απέρριψε την γνωμοδότηση της EFSA η οποία έκρινε την γ.τ. ποικιλία ΜΟΝ 810 ως ασφαλή.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: "Ευρωπαϊκό πράσινο φως για το ΜΟΝ810 στη Monsanto (η οποία γνώριζε και καλωσόριζε ενώ ήταν ακόμη κόκκινο...)"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου