Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το αποτέλεσμα των εκλογών


Μετά από δύο μήνες ουσιαστικής ακυβερνησίας, η χώρα ξαναβρίσκεται εκεί που ξεκίνησε με τα ίδια αδιέξοδα και τις ίδιες αβεβαιότητες.
Και οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις χαρακτηρίστηκαν από την κυριαρχία διλημμάτων, υπαρκτών ή επικοινωνιακών, που λίγο όμως είχαν να κάνουν με την πραγματική οικονομία και τον προσανατολισμό της.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου επικράτησε το δίλημμα "ναι ή όχι στο μνημόνιο". Στις προχθεσινές εκλογές επικράτησε το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή". Ο φόβος που καλλιεργήθηκε γύρω από αυτό το δίλημμα οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των ποσοστών της ΝΔ η οποία κατάφερε να εμφανιστεί ως εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια αλματώδη αύξηση των ποσοστών του ως το «αντίπαλο δέος» των μνημονιακών πολιτικών. Δεν κατάφερε όμως να πείσει τους πολίτες πως πραγματικά ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, κάτι που έγινε φανερό μέσα από το σαφώς ελλειμματικό σε προτάσεις πρόγραμμά του. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε περαιτέρω, μη μπορώντας να εκφράσει μια πειστική για τους πολίτες απάντηση για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο. Η ΔΗΜΑΡ συγκράτησε τις δυνάμεις της δημιουργώντας έναν ζωτικό χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ οδήγησε τον εαυτό του στην απόλυτη περιθωριοποίηση, προσφέροντας άλλη μια ένδειξη πως οι πολίτες απαιτούν συγκροτημένες προτάσεις διεξόδου και συνεργασίες. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, το ανησυχητικό γεγονός, που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και αντιμετώπισης, της διατήρησης των δυνάμεων της φιλοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι βγαίνουμε
από αυτές της εκλογές βαριά ηττημένοι. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες για την αξία της παρουσίας μας στη Βουλή, ούτε να αναδείξουμε τη σημασία της πράσινης ατζέντας ως απάντηση στην κρίση που ζούμε.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες μας στήριξαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Κυρίως, θέλουμε να υποσχεθούμε σε όλους όσοι άκουσαν με ενδιαφέρον τον λόγο μας, ασχέτως αν μας ψήφισαν ή όχι, πως θα μάθουμε από τα λάθη και την αποτυχία μας. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να βρεθούμε κοντά στη δοκιμαζόμενη κοινωνία, προτείνοντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο δημόσιο διάλογο με τις θέσεις μας, να παρεμβαίνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την Ομάδα των Πράσινων για μια αλληλέγγυα και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική και βέβαια να είμαστε δυναμικά παρόντες στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια για τοπικές απαντήσεις στην κρίση και τις επιπτώσεις της.
Για το νέο σκηνικό που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, κάνουμε 3 επισημάνσεις:
1. Οι πολίτες χρειάζονται μια καλή εξήγηση γιατί τελικά έπρεπε να γίνουν αυτές οι εκλογές.
2. Οι κομματικοί και προσωπικοί ανταγωνισμοί δεν πρέπει να τινάξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
3. Τίποτα δεν εγγυάται τη συνέχιση της παραμονής μας στην ευρωζώνη, ακόμα και η πιστή τήρηση όσων προβλέπονται στο μνημόνιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει τώρα να επιδείξουν υπευθυνότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για το χρέος της Ελλάδας και να προχωρήσουν σε μια αλλαγή όρων του μνημονίου με ευελιξία στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα, μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων και συντονισμένο πρόγραμμα επενδύσεων για τόνωση της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέσαμε πρώτοι από όλα τα κόμματα αναλυτικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή.
Θα είμαστε παρόντες σε όλες τι εξελίξεις.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου