Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ




Την καθιερωμένη διακαναλική συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουνίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής, τοποθεσία η οποία επιλέχθηκε για συμβολικούς λόγους.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από την ομιλία της επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των οικολόγων Πράσινων, Ιωάννας Κοντούλη, από τη διακαναλική συνέντευξη τύπου του κόμματος, καθώς από την ομιλία

Για τον χώρο της συνέντευξης

Επιλέξαμε το χώρο της χωματερής της Φυλής για να δείξουμε ότι
πρέπει να σταματήσουμε να κρύβουμε τα προβλήματα που υπάρχουν κάτω από το χαλί. Αυτό το βουνό των σκουπιδιών πίσω μας δημιουργήθηκε από ένα παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο με τον οποίο εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούμε και προσπαθούμε να αλλάξουμε. Πίσω από αυτό το βουνό σκουπιδιών μπουλντόζες δουλεύουν μέσα στη νύχτα ανοίγοντας δρόμους στα όρια και μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας όπου κάποιοι χτίζουν ανεμπόδιστοι!
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω είναι ο Σκαραμαγκάς, η Ελευσίνα, όμορφες περιοχές με ιστορία και πολιτισμό, που όμως έχουν υποβαθμιστεί τραγικά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα η Ελευσίνα της Ευρώπης. Η Ελευσίνα πρέπει να ζήσει το χρωστάμε στους ανθρώπους της και την ιστορία της, η Ελλάδα πρέπει να ζήσει. Είναι γνωστές οι τερατογενέσεις, τα αναπνευστικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελευσίνα, όπως και εδώ την περιοχή της Φυλής, τα αιματολογικά προβλήματα των παιδιών.

Για την κρίση

Η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική και μόνο ευρωπαϊκή αλλά είναι κρίση κοινωνική, οικονομική πολιτική, Είναι μια βαθιά κρίση αξιών.

Για τις εκλογές

Λάβαμε μηνύματα από την κάλπη:
-         οι αυτοδυναμίες τελείωσαν
-         δε γυρίζουμε σε δίπολα δικομματισμού
-         όχι σε διελκυστίνδα δεξιάς-αριστεράς. Δεν επιτρέπουμε σε τέτοια δίπολα να κρύβουν την έλλειψη προγραμμάτων

Για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Είχαμε κακούς διαπραγματευτές, δεν έγινε διαπραγμάτευση διότι δεν είχαν κανένα όραμα για την χώρα, παρά τη στήριξη του πελατειακού τους κράτους με στόχο την οικονομική και πολιτική τους μακροημέρευση. Καλοί διαπραγματευτές δεν είναι οι καλοί ρήτορες αλλά αυτοί που έχουν όραμα: εμείς έχουμε εναλλακτικό βιώσιμο σχέδιο για τη χώρα, με ψηλά στην ατζέντα τη βιωσιμότητα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Οι μετεκλογικές συνεργασίες μπορούν να γίνουν μόνο βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Με τους κακούς διαπραγματευτές δε μας συνδέουν πολλά. Αναρωτιόμαστε γιατί να είναι άραγε αξιόπιστοι και στην Ευρώπη όσοι υπέγραψαν σε όλα «ναι» αβασάνιστα, γνωρίζοντας ότι δε μπορεί να υλοποιηθεί τίποτε εκτός από την διάλυση της κοινωνίας; Στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε κάποιες ελλείψεις που μας ανησυχούν ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στο αναπτυξιακό και καταναλωτικό μοντέλο, για παράδειγμα η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων. Ελπίζουμε ότι την κρίσιμη στιγμή θα μας ακούσουν.  Παράλληλα επισημαίνουμε ότι για εμάς στις συνεργασίες υπάρχουν πολιτικά και ιδεολογικά όρια. Πρέπει να διαλέγεις τους στρατηγικούς σου συμμάχους. Είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του κ. Καμένου στρατηγικοί σύμμαχοι και με βάση ποια διαπραγμάτευση;

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην πολιτική ζωή του τόπου

Δε θέλουμε να επιστρέψει η πολιτική ζωή του τόπου σε πρακτικές που μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Εμείς μπορούμε να παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο προστασίας της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Για χρόνια το σύστημα θεωρούσε την κοινωνία και το περιβάλλον τροχοπέδη για τα αναπτυξιακά σχέδιά του. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούμε να δώσουμε μια άλλη προοπτική μέσα από το θεσμικό ρόλο που διεκδικούμε να μας δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Δε θέλουμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να καταστρέφουν την ζωή μας και να πριονίζουν το κλαδί που την στηρίζει.

 Δημοσκοπήσεις

 Οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Ήταν δύσκολη η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο αλλά την πήραμε με μεγάλη υπευθυνότητα και μεγάλη πλειοψηφία. Δε θέλαμε να γίνουμε η χρυσή μεταγραφή. Λέμε «όχι» στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Καμία άποψη δεν μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να εκφράζεται και αυτό γιατί τα προβλήματα δε λύνονται από Μεσσίες.
  
Μεταναστευτικό

Τα καλύτερα φυλαγμένα σύνορα της χώρας είναι στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Δεν περνάει τίποτε προς τα έξω. Προς τα μέσα όμως δεν υπάρχει κανείς έλεγχος. Η χώρα δεν έχει μεταναστευτική πολιτική. Το Κέντρο Προσφύγων του Λαυρίου είναι η επιτομή της ανυπαρξίας της. Πρέπει να αποκτήσουμε πολιτική και να δοθεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται.

Κατά τη διάρκεια της δική του ομιλίας, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των Οικολόγων πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, είπε μεταξύ άλλων:

«Το περιβάλλον είναι ζωτικό μέρος της λύσης για την οικονομική κρίση. Δίλημμα δεν είναι μόνο το μνημόνιο αλλά η πραγματική οικονομία. Μία οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται στις εξορύξεις και να χτίζεται με «λεηλασία» των φυσικών πόρων. Είμαστε αντίθετοι με τις μονάδες καύσης απορριμμάτων και προτείνουμε τη δημιουργία μικρών μονάδων κομποστοποίησης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη νέα Βουλή θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ενδεχόμενη μη είσοδος των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή θα εξασφαλίσει τον ρόλο του ρυθμιστή στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ευθύνεται κατά πολύ για το υπάρχον αδιέξοδο.»


Περισσότερες πληροφορίες
Γραφείο Τύπου: 210 3306301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου