Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

The Awakeners: Κάντε τα σκουπίδια πόρους!


 

 




Έχετε αναλογιστεί ποτέ ότι οι επιλογές σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι για το κατά πόσο διαλέγετε κάτι, το οποίο έχει παραχθεί με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να έχει επιβλαβείς συνέπειες για τους ανθρώπους ή τα ζώα ενώ παράλληλα εξοικονομείτε χρήματα και προστατεύετε τον πλανήτη από περιβαλλοντικούς εφιάλτες;


Την απάντηση στα πιο πάνω, αλλά και σε ακόμα περισσότερα ερωτήματα δίνει η εκστρατεία “Generation Awake” της ΓΔ Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ξεκινήσει από το 2011 προκειμένου να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών γύρω από την ορθολογική και με βιώσιμο τρόπο διαχείριση των φυσικών πόρων.

Με εκλαϊκευμένο και απλό τρόπο, μέσα από έναν πλήρως διαλογικό δικτυακό τόπο διαθέσιμο στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων δείχνουν, με τρόπο διασκεδαστικό, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών αποφάσεων αγοράς.

Το 2012 η εκστρατεία εστίασε στην κατανάλωση του νερού.

Μέχρι το τέλος του 2013, ο ιστότοπος της εκστρατείας είχε 750 000 επισκέπτες, τα βίντεο είχαν προβληθεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορές, η κοινότητα του Facebook έφτασε τους 100 000 οπαδούς και οι δραστηριότητες των δημοσίων σχέσεων παρήγαγαν τουλάχιστον 1 100 άρθρα για την εκστρατεία.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το 2014, θα προβληθεί ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων της πράσινης οικονομίας καλώντας τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να βοηθήσουν τον εργαζόμενο πληθυσμό να αναπτύξει νέες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων μιας πράσινης οικονομίας.
Η νέα αυτή φάση της εκστρατείας περιλαμβάνει διαγωνισμό φωτογραφίας με προτάσεις για τρόπους μετατροπής των απορριμμάτων σε πόρους. Ο νικητής θα κερδίσει ένα ταξίδι στην οικολογική πόλη της Κοπεγχάγης, την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014 (http://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1404:0481&catid=78:city&Itemid=231)


Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για την Επιτροπή, εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα απορρίμματα θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δισ. ευρώ ετησίως, την αύξηση κατά 42 δισ. ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και τη δημιουργία πάνω από 400 000 θέσεων εργασίας έως το 2020.


Ενημερωτικό Δελτίο

Οδηγός κατανάλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου