Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Επαναχρησιμοποίηση  κτιρίων και όχι σπατάλη των  ελεύθερων χώρων της  Λάρισας


Ως  Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας γίναμε αποδέκτες αλλεπάλληλων  καταγγελιών και διαμαρτυριών από κατοίκους της ενορίας Αγ. Νικολάου για δεύτερη φορά, ενημερωθήκαμε και από δημοσιεύματα σχετικά με την ανέγερση κτιρίου για τη δημιουργία του Κέντρου Πρόνοιας  και Διακονίας Απόρων από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης πάνω από το  ναό του Αγ. Αθανασίου, εκκλησάκι που  χρονολογείται πάνω από 200 χρόνια επί της οδού Ροίδου.

 Γνωρίζουμε καλά το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η  Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, τόσο για τα άπορα παιδιά, όσο για τη συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων για τους πτωχούς. Αυτό δεν έχει  αμφισβητηθεί ποτέ και στην περίοδο της κρίσης που ζούμε  διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας μαθήματα  προσφοράς και αλληλεγγύης σε όλους εμάς.
 Η ανέγερση όμως μιας σύγχρονης "Βασιλειάδας" στο κέντρο  της πόλης, θα επιφέρει κυκλοφοριακό και κτιριακό συνωστισμό στο ήδη  βεβαρημένο οικιστικό περιβάλλον λόγω της πυκνότητας της δόμησης, της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών όπως πλατειών, πάρκων, χώρων πρασίνου(άραγε ποιος θα κάνει αυτή την ασέλγεια ενάντια στη φύση και θα κόψει τα αιωνόβια κυπαρίσσια?).

 Αν όμως η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης πράξει  όπως έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας Μέγας  Βασίλειος που διάλεξε ένα μέρος έξω από την πόλη  για να χτίσει τη δική τουΒασιλειάδασαν να  ήταν ένας σύγχρονος πολεοδόμος που ήθελε να  προστατεύσει την πόλη από περιβαλλοντική υποβάθμιση  χτίζοντας το Κέντρο Πρόνοιας και Διακονίας των Απόρων έξω από την  πόλη, περιφερειακά, θα προστατεύσει την πόλη από την  περιβαλλοντική υποβάθμιση ικανοποιώντας ταυτόχρονα  τους κατοίκους της Ενορίας που δικαίως διαμαρτύρονται.
 Για την υλοποίηση του φιλανθρωπικού  έργου της  Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης, ιδιαίτερα αυτή την  περίοδο της κρίσης, προτείνουμε πρώτα να διερευνηθούν από την  ίδια, το πλήθος των ανοίκιαστων χώρων που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης για την εξυπηρέτηση του έργου της. Θα μπορούσαν, να ενοικιαστούν, να  παραχωρηθούν ή να συντηρηθούν κάποια παλαιά ή σύγχρονα κτίρια  που οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα νοικιάσουν. Οι ελεύθεροι χώροι στο κέντρο της πόλης μας είναι ελάχιστοι και δεν πρέπει να τους μειώσουμε κι άλλο.
 Επίσης, μια εναλλακτική λύση είναι να παραχωρηθεί  από το Δήμο Λαρισαίων χώρος περιφερειακά της πόλης, εκεί όπου υπάρχουν ελεύθεροι χώροι.
 Ακόμα πιο σημαντικό μάλιστα θα ήταν το  φιλανθρωπικό έργο να γινόταν σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Δήμου μας.
 Καλούμε λοιπόν με κάθε σεβασμό, την Ιερά Μητρόπολης Λαρίσης να  εξαντλήσει την διερεύνηση των εναλλακτικών  λύσεων ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου