Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το ΜΙΤ προτείνει οικονομικές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας


Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology - MIT) προσπαθεί ν’ αποδείξει ότι τα πράσινα κτίρια δεν χρειάζεται να είναι υψηλής τεχνολογίας.

Το ΜΙΤ και η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και αερίου Nstar την Τετάρτη ανακοίνωσαν μια πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας. Θέλουν να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% για τα επόμενα 3 χρόνια. Αν αυτό επιτευχθεί, η μείωση θα αντιστοιχεί σε 34 εκατομμύρια κιλοβατώρες, δηλαδή όση ενέργεια καταναλώνουν περίπου 4.500 σπίτια στην πολιτεία της Μασαχουσέτης μέσα σε ένα χρόνο!

Η δράση αυτή, που το ΜΙΤ ελπίζει να γίνει πρότυπο για άλλα ιδρύματα, είναι παρακλάδι της δράσης MIT energy initiative (πρωτοβουλία για την ενέργεια) η οποία ξεκίνησε 5 χρόνια πριν και η οποία έχει συνδράμει στο να γίνει το ΜΙΤ πηγή έρευνας κι ανάπτυξης της τεχνολογίας για καθαρή ενέργεια. «Το πανεπιστήμιο (MIT) ήθελε να δημιουργήσει ένα ‘ζωντανό εργαστήριο’ για καθαρή ενέργεια κι αποδοτικότητα» είπαν μαθητές και διοικητικό προσωπικό του σχολείου στη συνέντευξη τύπου.

Τα μέτρα που οι διευθυντές του ΜΙΤ σχεδιάζουν να πάρουν δε θα περιλαμβάνουν, κατά μεγάλο μέρος, υπερσύγχρονες τεχνολογίες. Αντιθέτως, οι μειώσεις θα γίνουν εκσυγχρονίζοντας τον υπαρκτό εξοπλισμό και θα εστιάσουν σε φωτισμό, θέρμανση και εξαερισμό.

Η συνολική επένδυση θα είναι περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια. Η περίοδος αποπληρωμής θα ποικίλει από ένα μέχρι οχτώ χρόνια σύμφωνα με το ΜΙΤ. Το πανεπιστήμιο σχεδιάζει να επενδύσει αυτά τα κέρδη σε επιπλέον προγράμματα ενέργειας.

Μετάφραση: Δήμητρα Ανδρίτσιου
Πηγή: http://news.cnet.com/greentech/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου