Σάββατο 8 Μαΐου 2010

8 Προτάσεις από τους Οικολόγους Πράσινους για Δικαιοσύνη, Κάθαρση, Διαφάνεια

Κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα, να σεβαστούν τα αισθήματα της κοινωνίας

Σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για την αποκατάσταση της αίσθησης δικαιοσύνης, καταθέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πέρα από την απαίτηση αυστηρής τιμωρίας των υπευθύνων για υποθέσεις όπως η Siemens, το Βατοπέδι ή τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, υπάρχει η ανάγκη επιστροφής και των χρημάτων που επιβαρύνονται τώρα οι πολίτες ως δημόσιο χρέος εξαιτίας λιγότερο προβεβλημένων περιπτώσεων διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Προεκλογικά οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τα άλλα κόμματα (χωρίς, φυσικά, ανταπόκριση) να δώσουν στη δημοσιότητα το πρώτο και το τελευταίο «πόθεν έσχες» των υποψηφίων τους, ώστε να μπορούν οι πολίτες να διαπιστώσουν ποιοι πλούτισαν κατά τη διαδρομή τους ως δημόσια πρόσωπα.

Σε συνέχεια εκείνης της πρότασης, ζητάμε σήμερα 8 απλά πρακτικά μέτρα, ως στοιχειώδη βήματα διαφάνειας και δικαιοσύνης:

  • Διαχρονική δημοσιοποίηση από το Διαδίκτυο των «πόθεν έσχες» για πολιτικούς (υπουργούς, βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους) και στελέχη της διοίκησης, με πρόσκλησή να δικαιολογήσουν κάθε ετήσια αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Αποκτήματα που δε δικαιολογούνται επαρκώς από τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έσοδα από παράνομες πράξεις, συνδυασμένες με φοροδιαφυγή.
  • Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών τουλάχιστον, ως προς το χρόνο παραγραφής αδικημάτων όπως η Απιστία κατά του Δημοσίου.
  • Έλεγχος όλων των τραπεζικών κινήσεων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό, από την αρχή τουλάχιστον της κρίσης, με παραπομπή τους στην Επιτροπή για την Καταπολέμηση του «Μαύρου Χρήματος» για εντοπισμό και έλεγχο περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή εσόδων από διαφθορά.
  • Φορολογικός έλεγχος σε όλους τους κατασκευαστές κτιρίων με παραβάσεις σε θέματα ημιυπαίθριων ή άλλων ανάλογων χώρων, για τις αδήλωτες πωλήσεις των επιπλέον τετραγωνικών. Τα έσοδα από τις υποθέσεις αυτές καταλήγουν στον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ τα έσοδα από την «τακτοποίηση» εκ μέρους των ιδιοκτητών παραμένουν στο Πράσινο Ταμείο.
  • Κατάργηση των φορολογικών προνομίων για τα έσοδα και την περιουσία της Εκκλησίας. Για τη μισθοδοσία των κληρικών, καθιερώνεται ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που βαρύνει τους πιστούς κάθε θρησκείας, όπως σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο Ταμείο το ποσό που δηλώνει ο κ. Τσουκάτος ότι έλαβε ως ταμίας του εκ μέρους της SIEMENS. Το κυβερνητικό κόμμα έχει φυσικά δικαίωμα να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο έλαβε όντως το ποσό, διευκρινίζοντας όμως ότι στις σημερινές συνθήκες η αμφιβολία αυτή είναι αδιανόητο να αποβαίνει εις βάρος του Δημοσίου.
  • Το ίδιο «ευεργέτημα της αμφιβολίας» ας διατηρήσει και ο κ. Σαμαράς, αρκεί να καταθέσει τα ποσά που ο κ. Χριστοφοράκος ισχυρίζεται ότι έδωσε και στη Νέα Δημοκρατία.
  • Να διεκδικήσουν το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όλα τα ποσά που καταβλήθηκαν σε πολιτικούς και υπηρεσιακά στελέχη από εταιρίες που έχουν παραδεχτεί ότι έδιναν μίζες, όπως η Siemens και η Daimler. Οι εταιρίες θα μπορούν με τη σειρά τους να αναζητήσουν τα χρήματα αυτά από εκείνους που τα έλαβαν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν επίσης δημόσιο διάλογο για την πρόταση να δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο όλες οι φορολογικές δηλώσεις, ώστε να γίνει η φοροδιαφυγή πολύ δυσχερέστερη.

Δηλώσεις για το θέμα αυτό έκανε σήμερα ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ως εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων:

«Πριν ζητήσει οδυνηρές θυσίες από τους απλούς πολίτες, το πολιτικό σύστημα οφείλει να σεβαστεί τα αισθήματά τους και να φέρει πίσω ό,τι αποκτήθηκε με διαφθορά, σκάνδαλα και φοροδιαφυγή. Καταθέτοντας σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις, θέλουμε να δείξουμε ότι οι τρόποι υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Είναι αδιανόητο να μιλάει ο πρωθυπουργός για διαφάνεια και να αναφέρεται στο μέλλον.

Μόνο έτσι θα βρει πολιτική διέξοδο η οργή, μόνο έτσι θα πάψουν να βρίσκουν έδαφος οι λογικές που οδήγησαν στην τυφλή δολοφονική βία. Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν και οι αλλαγές που χρωστάμε ως κοινωνία στον εαυτό μας σε θέματα διαφάνειας, προσωπικής υπευθυνότητας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συλλογικών αγαθών, προτύπων ευημερίας και κατανάλωσης».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου