Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Δικαιοσύνη για τον Αχελώο!

Απο την WWF

Κοινό δελτίο τύπου

Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.




Αν και ακόμα δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σίγουρα πρόκειται για απόφαση – ορόσημο στη μακρόχρονη πορεία του έργου της εκτροπής του Αχελώου.

Όπως τονίζουν εδώ και 18 χρόνια οι ΜΚΟ, η εκτροπή Αχελώου αποτελεί ντροπή για τη χώρα, καθώς, μεταξύ άλλων:

  • Ενέχει υπέρογκο οικονομικό κόστος. Σε καιρό κοινωνικά επώδυνης οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει άδηλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκλήρωση των έργων, χωρίς να έχει καν προηγηθεί σχεδιασμός για τη χρήση του νερού όταν και αν φτάσει στον θεσσαλικό κάμπο.
  • Επιφυλάσσει εξαιρετικά σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις, ειδικά για τα ευαίσθητα λιμναία οικοσυστήματα που τροφοδοτούνται από τον Αχελώο, δηλαδή την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεία.
  • Χαρακτηρίζεται από επικίνδυνο λαϊκισμό. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Η Θεσσαλία έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που διαθέτει, καθώς και από αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ειδικά υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτροπή είναι απλά στάχτη στα μάτια αγροτών που απεγνωσμένα ψάχνουν για λύσεις στα προβλήματα που επί δεκαετίες προκαλεί η σπατάλη και κακοδιαχείριση των νερών του θεσσαλικού κάμπου. Τοπικά έργα διαχείρισης του νερού στη θεσσαλική πεδιάδα, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, χρήση συστημάτων άρδευσης με πρόνοια για τη μείωση της κατανάλωσης, προγράμματα εκπαίδευσης των αγροτών χρειάζεται η περιοχή, κι όχι τα νερά του Αχελώου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με το πρόβλημα «Αχελώος» και έχουν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για τη σφαιρική αντιμετώπισή του, καλούν την Πολιτεία να απελευθερωθεί από τα πλοκάμια του στοιχειωμένου έργου της εκτροπής του Αχελώου και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Ξενοφών Κάππας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, τηλ. 6977337950
Άννυ Μητροπούλου, Μεσόγειος SOS, τηλ. 6977695999
Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 6977607571

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Με την αίτηση αναστολής που κατατέθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2009, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούσαν την αναστολή εφαρμογής των πράξεων έγκρισης και των αδειών κατασκευής, αποπεράτωσης και λειτουργίας των έργων της ΔΕΗ και των έργων εκτροπής άνω ρου του Αχελώου προς Θεσσαλία (θέσεις Συκιά και Μεσοχώρα).
Η αίτηση αναστολής κατατέθηκε με αίτημα να σταματήσουν τα έργα μέχρι την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης που υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο 2006 οι οργανώσεις. Με την αίτηση αυτή οι οργανώσεις ζητούσαν ακύρωση της «νυχτερινής τροπολογίας Σουφλιά», δηλαδή των άρθρων 9 και 13 του ν. 3481/2006, δια του οποίου ο τελευταίος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε νομιμοποιήσει ένα έργο που είχε επανειλημμένα ακυρωθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.
Η αίτηση αναστολής είχε ως στόχο την αποφυγή κρίσιμης υποβάθμισης στα ορεινά και ποτάμια οικοσυστήματα της Πίνδου. Ήδη έχουν ξεκινήσει αποψιλωτικές υλοτομίες στην περιοχή κατάκλυσης του φράγματος Μεσοχώρας, υφίστανται σοβαρή αλλοίωση το τοπίο και τα δάση της περιοχής και έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Μέχρι σήμερα, τα έργα προχωρούσαν με ρυθμούς που δημιουργούσαν περιβαλλοντικά τετελεσμένα, ενώ ακόμα δεν είχε κριθεί η αίτηση ακύρωσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται τέλος πως στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης ακύρωσης, το ΣτΕ απεύθυνε προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μια σειρά από προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν την πιθανή παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου