Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι οικονομίες της Αφρικής στη μέγγενη της κλιματικής αλλαγής

Απο την zougla.gr - Ειρήνη Πολυδώρου Σωτήρης Σκουλούδης

Η υποσαχάρια Αφρική αποτελεί την πιο πλούσια περιοχή του πλανήτη σε φυσικούς πόρους, όπως τα μεγάλα αποθέματα άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου, υδάτινων πόρων, σιδήρου, διαμαντιών και ουρανίου καταδεικνύουν. Θλιβερή στατιστική για μια περιοχή που δικαίως χαρακτηρίζεται ως η «ήπειρος της φτώχειας». Τα περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στις 46 από τις πιο υπανάπτυκτες χώρες του πλανήτη αυτής της περιοχής, εκτός από την αναλγησία του ανεπτυγμένου κόσμου να τις βοηθήσουν ουσιαστικά, έχουν έναν επιπλέον λόγο να μην βλέπουν το μέλλον τους να βελτιώνεται: η κλιματική αλλαγή θα «χτυπήσει» πρώτα αυτούς, οι οποίοι ζουν σε διαρκή επαφή με τη φύση και η δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στη μήνι της –την οποία την προκαλεί πάντα ο πλούσιος βορράς- είναι εκ των πραγμάτων ανύπαρκτη.

Έτσι, παρά το γεγονός ο,τι το πρόβλημα από την αυξημένη συγκέντρωση αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε από το μοντέλο ανάπτυξης των ανεπτυγμένων κρατών (η Αφρική συμβάλλει στις εκπομπές CO2 μόλις κατά 3,8%!), οι επιπτώσεις του αναμένεται να πλήξουν εντονότερα τα αναπτυσσόμενα κράτη, τα οποία υστερούν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη μηχανισμών προσαρμογής που θα τα προστατέψουν από τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Κατά συνέπεια, η κλιματική αλλαγή στην Υποσαχάρια Αφρική δεν είναι απλά ένα δυσχερές περιβαλλοντικό φαινόμενο, αλλά μέγιστη απειλή για τη βιώσιμη ανάπτυξή της που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε τραγική υστέρηση.

Την ζοφερή αυτή κατάσταση την περιγράφει για τον φακό της zougla.gr, ο Σταύρος Μαυρογένης, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης.

η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου