Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

«Πνίγεται» η πολιτική ευθύνη

Του Λευτέρη Σιάκη, Συντονιστή Οικολόγων Πράσινων Λάρισας

Απάντηση των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας στον Νομάρχη Μαγνησίας για τον Αχελώο.


Το δάσος φαίνεται πως χάνει ο Nομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας κοιτώντας το δάχτυλο που το δείχνει. Στις τελευταίες ανακοινώσεις του ο κ. Παπατόλιας επικαλείται τα νομικά λάθη αυτών που ασχολήθηκαν με την εκτροπή του Αχελώου, παραδεχόμενος εμμέσως πως το έργο είναι παράνομο. Ως νομικός, προτείνει λεκτικές κυρίως παρεμβάσεις ώστε οι μελέτες να φαίνονται πιο «όμορφες» στα μάτια του ανώτερου νομικού οργάνου της χώρας μας, του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
-«Κύριοι δεν μπορείτε να γεμίζεται ένα τρύπιο βαρέλι κλέβοντας νερό από άλλα βαρέλια», όμως μας λέει η Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60 που ήρθε να προστατέψει τις ερχόμενες γενιές από την ακόρεστη δίψα μας για υδατικούς πόρους.
- «Θα βαφτίσουμε το έργο της εκτροπής, περιβαλλοντικό», σκέφτηκαν …οι δαιμόνιοι νομικοί για να παρακάμψουν τα εμπόδια της οδηγίας, αδιαφορώντας για τα μελλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσουν εκτός των άλλων και στους γεωργούς που δεν θα μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους από ένα «περιβαλλοντικό» έργο. Ο κ. Παπατόλιας, ως έγκριτος νομικός, προτείνει κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα: μια μελέτη «μαϊμού» που άλλα θα λέει και άλλα θα κάνει. Δηλαδή, το νερό της εκτροπής δεν θα χρησιμοποιείται για το πότισμα των χωραφιών, ούτε για βιομηχανική χρήση, αλλά θα το έχουμε για να αυξηθεί και να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα! Ο σκοπός (ψήφος) αγιάζει τα μέσα (εκτροπή Αχελώου), και δεν πειράζει να πούμε και ένα ψεματάκι; Τι παράδειγμα όμως δίνουμε έτσι στους πολίτες;
Θα ήταν χρήσιμο προηγουμένως ο κ. Παπατόλιας και οι υποστηρικτές των θέσεών του να μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:
• Δεν σας κάνει εντύπωση πως ενώ όλοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το υδατικό μέλλον της Θεσσαλίας, κανείς αυτοδιοικητικός ή άλλος φορέας δεν ζήτησε τα τελευταία 30 χρόνια το προφανές: μια συνολική μελέτη διαχείρισης υδάτων που να προτείνει λύσεις χωρίς μικροκομματικές φοβίες;
• Γνωρίζετε πως, ακόμη κι αν το «σωτήριο» νερό του Αχελώου σήμερα κυλούσε μαζί με αυτό του Πηνειού, όχι μόνο θα πήγαινε χαμένο στο Αιγαίο, αλλά θα προκαλούσε περισσότερες πλημμύρες απ’ αυτές που προκάλεσε φέτος ο Πηνειός; Κι αυτό, γιατί δεν έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια κανένα έργο, ώστε να υποδεχτεί τα νερά της εκτροπής! Τρεις μπόρες ήταν ικανές να πλημμυρήσουν τον Θεσσαλικό κάμπο, καταστρέφοντας καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων. (Αποζημιώσεις για τους πληγέντες και εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα).
• Γιατί κανένας πολιτικός φορέας, πλην των Οικολόγων Πράσινων δεν τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους; Αντ’ αυτού δημιουργούν λανθασμένες προσδοκίες είτε με την σιωπή τους είτε καταφεύγοντας σε αντιεπιστημονικούς εντυπωσιασμούς για το μέλλον των νερών στη Θεσσαλία.
• Θ’ ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ όπως έκανε η ΝΔ, την ανήθικη και παράνομη μέθοδο της «διόρθωσης» των μελετών, ώστε να ταιριάζουν στην οδηγία 2000/60; Γνωρίζουν άραγε οι γεωργοί σε τι περιπέτειες θα μπουν εάν το έργο περάσει ως περιβαλλοντικό; (Ήδη πληρώνουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για «βαπτισμένα» περιβαλλοντικά έργα).
• Γνωρίζετε πως εμμένοντας στη λανθασμένη και αντιεπιστημονική αντίληψη πως το «ξεδίψασμα» του κάμπου ταυτίζεται μόνο με την εκτροπή, έχει ως συνέπεια την εγκατάλειψη σχεδίων για δημιουργία και άλλων χώρων αποθήκευσης και συγκράτησης νερού, που θα ανακούφιζε ακόμη και σε περιόδους λειψυδρίας; Γνωρίζετε πως όταν «κουκουλώνουμε» τα συμπτώματα χωρίς να θεραπεύουμε τις αιτίες το πρόβλημα θα μας καταστρέψει;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους ν’ αφήσουν στην άκρη τις φοβίες τους και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και όλοι μαζί να εφαρμόσουμε βιώσιμες λύσεις. Η κλιματική αλλαγή χτυπάει και την δική μας πόρτα. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θ’ δράσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επειδή δεν περιοριζόμαστε σε αόριστες πολιτικές τοποθετήσεις, εμείς θα προτείνουμε λύσεις για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας σε συνέντευξη Τύπου (στις 5 Μαρτίου), που πραγματοποιείται με αφορμή το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων στη Λάρισα.

εδώ μπορείτε να δειτε το κείμενο του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια

2010-02-19 Αχελώος,

2010-02-21 Αχελώος Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου