Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Το 70% των κατοίκων της Καρδίτσας μετακινείται με ποδήλατο

Απο την TV χωρίς σύνορα

Το ποδήλατο χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους το 70% των κατοίκων της Καρδίτσας, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας.

Την έρευνα εκπόνησε η Βικτωρία Τοπούζη, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Αναπτυξιακής Εταιρείας Καρδίτσας-Τμήμα Περιβάλλοντος.

Η πόλη της Καρδίτσας βρίσκεται στην «καρδιά» της θεσσαλικής πεδιάδας και, λόγω της εδαφολογικής της μορφολογίας, ήταν και είναι η πιο ενδεδειγμένη πόλη για τη χρήση του ποδηλάτου, τονίζεται στην έρευνα, ενώ επισημαίνεται ότι κάθε οικογένεια διαθέτει περισσότερα από ένα ποδήλατα, ενώ πολλές οικογένειες έχουν ένα ποδήλατο για κάθε μέλος του.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας διαπιστώνεται ακόμα ότι το ποδήλατο αποτελεί ένα μέσο που απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες του πληθυσμού και επιλέγεται η χρήση του από σημαντικό αριθμό κατοίκων ανεξαρτήτως περιοχής κατοικίας (περιμετρικές συνοικίες – κέντρο). Ο κύριος λόγος μετακίνησης είναι η εργασία για τους ενήλικες και οι μετακινήσεις προς και από το σχολείο για τα παιδιά (συχνότητα 37%).

Όσο αφορά στα προβλήματα που διαπιστώνονται και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην προώθηση του ποδηλάτου, αυτά είναι ελλείψεις στον τομέα των υποδομών (έλλειψη σήμανσης σε όλο το μήκος του δικτύου, θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, ελλιπής συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου κ.ά.) αλλά και ελλείψεις στον τομέα των εκδηλώσεων (αγώνες ποδηλασίας, εκδηλώσεις ενημέρωσης σε κατοίκους και σε σχολεία, εκδρομές, συνέδρια κλπ).

Σύμφωνα με την έρευνα, για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του ποδηλάτου στην Καρδίτσα απαιτούνται ενέργειες αύξησης της ασφάλειας του ποδηλάτη, ενίσχυσης της κυκλοφοριακής παιδείας (όχι μόνο των χρηστών του ποδηλάτου αλλά και των άλλων τροχοφόρων μέσων μεταφοράς και των πεζών), καθώς και παράλληλες δράσεις αστυνόμευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 83% δηλώνει πως θα χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που θα επεκτεινόταν σε περιοχές εκτός της πόλης (τοπικά διαμερίσματα και κοντινούς Δήμους) και το 76% θα ήθελε να συμμετάσχει σ’ ένα πρόγραμμα διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Όσον αφορά τους επισκέπτες, από τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου παρατηρείται ότι, από τη μια πλευρά υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (71%) που δηλώνει ότι γνωρίζει τις δραστηριότητες του ποδηλάτου που παρέχονται στην περιοχή και ταυτόχρονα πιστεύει ότι η περιοχή είναι ικανή να προσελκύσει επισκέπτες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ποδήλατο.

Από τη άλλη πλευρά, είναι πολύ μικρό το ποσοστό εκείνων που επισκέφτηκαν την περιοχή και είχαν προγραμματίσει να ασχοληθούν με δραστηριότητες ποδηλάτου. Επιπλεόν, παρατηρείται από την πλευρά των επισκεπτών το φαινόμενο να ζητούν να αναπτυχθούν στην περιοχή δραστηριότητες που είναι ήδη σε σημαντικό βαθμό ανεπτυγμένες (π.χ. υδροποδήλατα). Καταγράφεται, λοιπόν, η έλλειψη ενεργειών προβολής ως ο πλέον βασικός λόγος αποθάρρυνσης των επισκεπτών για ενασχόληση με δραστηριότητες σχετικές με το ποδήλατο. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται και από τους ίδιους, καθώς το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες προβολής.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του ποδηλάτου, καθώς παρατηρείται ζήτηση από την πλευρά των επισκεπτών για ύπαρξη χώρου ενοικίασης ποδηλάτων και σχετικού εξοπλισμού, χώρου φύλαξης ποδηλάτων, παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών και γενικότερα ανάπτυξη συναφών ως προς αυτά δραστηριοτήτων. Από την έρευνα πεδίου συμπεραίνεται ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν πως ο Νομός Καρδίτσας είναι ικανός να προσελκύσει επισκέπτες που θα ασχοληθούν με το ποδήλατο, καθώς παρατηρείται ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες και δραστηριότητες. Επιπλέον, οι ίδιοι είναι σε μεγάλο βαθμό θετικοί στην υιοθέτηση του ποδηλάτου ως εναλλακτική δραστηριότητα και στην παροχή σχετικών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, όπως ειδικά γεύματα – διατροφή για ποδηλάτες, χώρο φύλαξης ποδηλάτων, παροχή δωρεάν ποδηλάτων για ξεναγήσεις σε τουριστικές διαδρομές.

Τέλος, από τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου στους ποδηλατικούς – αθλητικούς συλλόγους και σωματεία εκτός του Νομού παρατηρείται ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων (6 στους 10) που δηλώνει ότι γνωρίζει τις δραστηριότητες του ποδηλάτου που παρέχονται στην περιοχή και ταυτόχρονα πιστεύει ότι η περιοχή είναι ικανή να προσελκύσει επισκέπτες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ποδήλατο. Ωστόσο, συμφωνεί και αυτό πως οι ενέργειες προβολής του ποδηλάτου είναι ελλιπείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου