Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αντιφατικά τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης

Απο την Ελευθεροτυπία

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΜΕΡΕΣ

Μπροστά στις 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ οι Οικολόγοι Πράσινοι, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, χαρακτηρίζουν «αντιφατικά τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του».

Ερωτήματα για την κυβερνητική εμμονή στην εκτροπή του Αχελώου και μάλιστα στο φράγμα Μεσοχώρας, έθεσε ο Γ. Παρασκευόπουλος

Ερωτήματα για την κυβερνητική εμμονή στην εκτροπή του Αχελώου και μάλιστα στο φράγμα Μεσοχώρας, έθεσε ο Γ. Παρασκευόπουλος Τώρα που δεν υπάρχει πια ούτε εύκολο χρήμα ούτε εύκολη υποχρέωση στις τράπεζες, μόνη διέξοδος είναι να θέσουμε την οικονομία σε άλλες βάσεις αναζητώντας ταυτόχρονες απαντήσεις στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, τονίζει η εκτελεστική γραμματεία του κόμματος.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος ξεκινά με τις τελευταίες εξελίξεις για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες:

Οι μαζικές προσαγωγές, οι επιδείξεις ισχύος της αστυνομίας και η επικοινωνιακή τους προβολή από τον αρμόδιο υπουργό δείχνουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατά περίπτωση αναλώσιμα.


**Θετική είναι, αντίθετα, κατά βάση η πρόταση για ψήφο των μεταναστών στην Αυτοδιοίκηση, και για ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

**Παραμένει παράλληλα το έλλειμμα στις υπόλοιπες πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών, πέρα από την ιθαγένεια, ενώ και οι βελτιώσεις στην πολιτική ασύλου απέχουν πολύ από τις σύγχρονες ανάγκες.

**Στα θέματα των ναρκωτικών τα μέχρι στιγμής μέτρα αντιμετωπίζουν προς το παρόν ελάχιστα από τα καίρια προβλήματα.

Κεντρική θέση στα θετικά της κυβέρνησης, όπως εκτιμούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, κατέχει «η δημιουργία του ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με μία υπουργό που τουλάχιστον δηλώνει καλές προθέσεις:

** Ενισχύθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, παρόλο που δεν γίνονται ανεξάρτητη αρχή όπως θα έπρεπε.

**Προωθήθηκε θετικό πλαίσιο για τα φετινά καμένα της Αττικής, ενισχύονται οι διαδικασίες για δασολόγιο, καταργείται ο επικίνδυνος ορισμός του 2003 για τα δάση.

** Ανακλήθηκε το Πακέτο Σουφλιά για τις αποσύρσεις Ι.Χ., που ουσιαστικά πριμοδοτούσε την αγορά νέων αυτοκινήτων.

** Ακυρώθηκαν οι ρυθμίσεις που πάγωναν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, πάγωσε η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων.

** Προωθείται τριεθνής συμφωνία για την προστασία των Πρεσπών.

** Ο στόχος του 40% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή είναι θετικός και φιλόδοξος, αλλά χωρίς εγγυήσεις και ενδιάμεσους στόχους. Η εμμονή στις βραχονησίδες ως κύριου χώρου υποδοχής ΑΠΕ πιθανόν να αποδειχθεί επικίνδυνη για το περιβάλλον.

Ομως:

** Η εκτροπή του Αχελώου παραμένει κυβερνητική πολιτική, ενώ νέο στοιχείο είναι η εμμονή στην ενεργοποίηση του φράγματος της Μεσοχώρας, ακόμη και αν η εκτροπή κριθεί παράνομη.

**Για τις μονώσεις κτιρίων πάγωσε ακόμη και το ήδη υπάρχον (ανεπαρκέστατο) πρόγραμμα της Ν.Δ., χωρίς να αντικατασταθεί με νέο.

**Συνεχίζεται η προώθηση νέων λιγνιτικών μονάδων παρά τις διακηρύξεις για «πράσινη ανάπτυξη».

** Συνεχίζεται και η παράδοση των νομικών πραξικοπημάτων, καθώς η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τη Ρυθμιστική για το Κυνήγι ως παράνομη, παρακάμφθηκε και πάλι με την έκδοση νέας Ρυθμιστικής, όμοιας κατά βάση με την προηγούμενη.

** Οι υποσχέσεις για πράσινη ανάπτυξη δεν βρίσκουν αντίκρισμα στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δαπάνες για το περιβάλλον μένουν ουσιαστικά παγωμένες, ενώ η φορολογία αντιμετωπίζεται μόνο ως πηγή εσόδων και όχι ως κίνητρο ή αντικίνητρο για οικονομικές δραστηριότητες ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

** Η αναγόρευση της προσκόμισης αποδείξεων σε κεντρικό μέτρο φορολογικής πολιτικής δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα και άγχος, καθώς η διασταύρωση του τζίρου και της τήρησης των υποχρεώσεων επιχειρήσεων ελεύθερων επαγγελματιών θα έπρεπε να είχε διασφαλιστεί πολλά χρόνια πριν, με μέσα που δεν θα προϋποθέτουν (μόνο) τη συμβολή των πολιτών.

**Το πάγωμα του διαγωνισμού για τους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό συνοδεύεται από «υποσχέσεις» ότι το έργο τελικά θα προχωρήσει, έστω και με κάποιες περικοπές.

**Στην αγροτική πολιτική, η βιολογική γεωργία παραμένει ο φτωχός συγγενής.

** Η ίδια η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί, τέλος, μάλλον προβληματικό εργαλείο, καθώς περιορίζει την ευημερία στην οικονομική της διάσταση και επιφυλάσσει το πρασίνισμα της οικονομίας κυρίως για το επιπλέον οικονομικό προϊόν, αφήνοντας κατά βάση άθικτο αυτό που ήδη υπάρχει.

Η εκτελεστική γραμματεία των Πράσινων εκτιμά ότι στον τομέα της διαφάνειας και της διαβούλευσης έχουμε ενδιαφέροντα βήματα που, πάντως, θα δούμε την ουσία τους στη συνέχεια:

**Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια έδειξε τη σοβαρότητα του προβλήματος, μένει όμως να δείξει και πρακτικά αποτελέσματα.

** Μέτρα ελέγχου της σπατάλης στα νοσοκομεία και τα φάρμακα κινούνται σε γενικά θετική κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει για τη δημοσιοποίηση στοιχείων στο Διαδίκτυο και τη μείωση των κρατικών αυτοκινήτων.

**Η ανοιχτή προκήρυξη για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων υπουργείων κινήθηκε σε επικοινωνιακή κυρίως βάση.

***Η ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας κατοχυρώνεται μόνο τυπικά, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στη λειτουργία της.

** Από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, η αυτοδιοίκηση των περιφερειών αποτελεί θετικό βήμα (αν παθογένειες των δήμων και των νομαρχιών δεν μεταφερθούν και εκεί), ενώ οι διαφαινόμενες συγχωνεύσεις δήμων υπάρχει φόβος να λειτουργήσουν τελικά απλά ως εξοικονόμηση κρατικών δαπανών.

**Στο μέτωπο, τέλος, του εκλογικού νόμου, αποτελεί πραγματικό «επίτευγμα» ότι η συζήτηση για το γερμανικό σύστημα απλής αναλογικής εκφυλίζεται ήδη σε διάλογο για το πώς θα έχουμε και πάλι αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Κεντρικό ερώτημα από όλο αυτό το παζλ είναι κατά πόσο αρκούν οι επιμέρους καλές προθέσεις για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα, επισημαίνει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Η απάντηση όπως την έχουν επαναδιατυπώσει οι Πράσινοι, φαίνεται, δυστυχώς, ότι είναι αρνητική: Η κυβέρνηση αρνείται να καταλάβει ότι δεν διαχειρίζεται μόνο τη δημοσιονομική αποτυχία της προκατόχου της αλλά και τη συνολική κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου της τελευταίας 15ετίας, που βάσιζε την οικονομία στην αέναη μεγέθυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου