Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Σε κρίσιμη κατάσταση τα νερά της χώρας (και του Πηνειού φυσικά!)

απο την TV χωρίς σύνορα

«Μεγάλο μέρος των ποταμών της χώρας είναι σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την ποιότητα των νερών τους» ανέφερε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Καρτάλης στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, τονίζοντας ότι το νεοσύστατο υπουργείο περιβάλλοντος πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω στο θέμα.

Την Υποεπιτροπή ενημέρωσαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος.

Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, λόγο της περιορισμένης εκβιομηχάνισης της Ελλάδας, η κατάσταση των ποταμών στη χώρα είναι καλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, το 58% του μήκους των ποταμών βρίσκεται σε μέτρια ή και σε κακή κατάσταση σε ορισμένα τμήματα, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποίησε στο διάστημα μεταξύ 2007 και 2009 το Ινστιτούτο. Υπολογίζεται δε ότι το 85% των βιολογικών καθαρισμών είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στο μέγιστο βαθμό. Επιπλέον, παρατηρείται διαχρονική μείωση της παροχής των ποταμών η οποία σε συνδυασμό με την κατακράτηση ιζημάτων στα φράγματα προκαλούν μείωση μεγαλύτερη του 80% στα φορτία ιζημάτων με αποτέλεσμα την απώλεια εκτάσεων.

Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης, πάντως, εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Έβρο και Ασωπό, ενώ μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στο Σπερχειό, το Νέστο, τον Αλιάκμονα, το Στρυμόνα και τον Αχελώο. Το ΕΘΕΛΚΕ επιπλέον έχει καταγράψει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας, ενώ επισημάνθηκε ότι η χώρα στερείται ουσιαστικού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των ποταμών.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι απαιτείται η στελέχωση της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καθώς οι 30 επιθεωρητές επιβάλλοντος δεν επαρκούν. Τόνισε επιπλέον ότι απαιτείται νομοθετική θωράκιση της Υπηρεσίας ώστε να είναι δυνατή πέρα από την εισήγηση και η επιβολή ποινών για τις μονάδες που ρυπαίνουν. Υπογράμμισε ότι ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Ευρώτας, ο Άραχθος, ο Πηνειός, ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας δέχονται τεράστιες πιέσεις, ενώ ειδικά για τον Ασωπό τόνισε αντιμετωπίστηκε ως οχετός και η Πολιτεία δεν ήταν παρούσα.

Σε επόμενη συνεδρίαση η Επιτροπή θα ασχοληθεί με την κατάσταση των λιμνών στην Ελλάδα και θα προετοιμάσει κείμενο προτάσεων - νομοθετικές ρυθμίσεις και μέτρα πολιτικής - για την προστασία των ποταμών και λιμνών στην Ελλάδα και το κείμενο θα κατατεθεί στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου