Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Στο μικροσκόπιο τα ρήγματα στην Κάρλα

Απο τον ΝέοΤύπο της Σόνιας Χατζοπούλου

Έρευνες πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο τρεις ομάδες ερευνητών από τρία διαφορετικά Πανεπιστήμια της χώρας, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να διαπιστωθεί αν οφείλονται στην πτώση του υδροφόρου ορίζοντα ή στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής
Έρευνα πάνω στο θέμα της εξέλιξης των ρηγμάτων που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας, πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο τρεις ομάδες ερευνητών από τρία διαφορετικά Πανεπιστήμια της χώρας και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Χθες δύο επιστήμονες από την ομάδα ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κάρλας κ. Αθανάσιο Παπαδήμα, τον οποίο και ενημέρωσαν για την δραστηριότητα τους στην περιοχή.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τρεις διαφορετικές αλλά παράλληλες έρευνες οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2011 και υλοποιούνται μέσω του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Στο τέλος των ερευνών θα γίνει σύγκριση μεταξύ των συμπερασμάτων, ώστε οι επιστημονικές ομάδες να καταλήξουν σε ποιο φαινόμενο οφείλονται τελικά τα ρήγματα που εμφανίζονται στην περιοχή.
Εκτός από την ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, την ίδια περίοδο ερευνούν το φαινόμενο αλλά σε διαφορετική βάση, ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ερευνούνται οι «μικρομετακινήσεις στην περιοχή της Κάρλας», ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο μετρά τη σεισμικότητα της περιοχής και τέλος το Πανεπιστήμιο Αθηνών ερευνά τα γεωηλεκτρικά φαινόμενα.
Χθες ο κύριος ερευνητής της τεκτονικής � Τηλεπισκόπησης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου � Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκάνας και ο καθηγητής του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρης Παραδίσης, βρέθηκαν στο γραφείο του κ. Παπαδήμα, όπου και τον ενημέρωσαν για την έρευνα.
Όπως εξήγησαν, οι μετρήσεις για τις μικρομετακινήσεις του εδάφους θα γίνονται με την ακρίβεια του εκατοστού, μέσω δορυφορικού συστήματος. Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκε ένας κεντρικός σταθμός στην έδρα του Δήμου Κάρλας, στο Στεφανοβίκειο, ενώ τοποθετήθηκαν 19 ακόμη μηχανήματα, στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Γκάνα, «για πρώτη φορά γίνεται μία τέτοιου είδους μέτρηση στην περιοχή, με τόσο πυκνό δίκτυο μέτρησης και με σύγχρονα μηχανήματα» τα οποία θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν μία σαφή εικόνα.
Συγκεκριμένα, τα ειδικά συστήματα τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Χλόης του Δήμου Φερών, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στα Κανάλια, στις Γλαφυρές και ξεπερνούν τα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί έως και την περιοχή της Μέλισσας.
Το ειδικό σύστημα τοποθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες και θα παραμείνει εγκατεστημένο έως και τον Ιανουάριο του 2011, οπότε και ολοκληρώνεται η έρευνα. Σε αυτό το διάστημα, ανά έξι μήνες περίπου, η επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από 22 άτομα, θα επισκέπτεται την περιοχή ώστε να κάνει τις μετρήσεις και να συγκεντρώνει τα συμπεράσματα. Την ίδια στιγμή θα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι άλλες δύο έρευνες.
«Στο τέλος των ερευνών θα ενώσουμε τα στοιχεία ώστε να διαπιστώσουμε που ακριβώς οφείλεται το φαινόμενο», υποστήριξε ο κ. Γκάνας και συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε αν τελικά τα ρήγματα οφείλονται στην πτώση του υδροφόρου ορίζοντα ή στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής». Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των μετρήσεων και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου