Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Σχέδια της ΔΕΗ για μονάδες πυρηνικής ενέργειας

Απο την Ημερησία

Τινάζεται στον αέρα το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με την ακύρωση και τη μετάθεση για το...απώτερο μέλλον τριών διαγωνισμών για ισάριθμες μονάδες ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία προτείνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας

Της Μανταλένας Πίου

Τη λύση της πυρηνικής ενέργειας προτείνει η ΔΕΗ εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην απαγόρευση χρήσης λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ την ίδια στιγμή τινάζεται στον αέρα το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης με την ακύρωση και τη μετάθεση για το...απώτερο μέλλον τριών διαγωνισμών για ισάριθμες μονάδες.

Η διοίκηση της επιχείρησης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης και να μην προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τη Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα 5 όσο δεν ξεκαθαρίζει το θέμα με τα λιγνιτωρυχεία που θα τις τροφοδοτούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος προς την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε τετράωρη συνάντηση που είχαν χθες.

Λιθάνθρακας
Αναφερόμενος στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το φυσικό αέριο ο κ. Αθανασόπουλος φέρεται να δήλωσε ότι η ΔΕΗ θεωρεί ως την καλύτερη επιλογή τις ανθρακικές μονάδες, εφόσον όμως το ΥΠΑΝ εμμένει στη απαγόρευση του λιθάνθρακα, τότε η δεύτερη καλύτερη λύση είναι η πυρηνική ενέργεια.

Την άποψη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διατυπώσει και σε έγγραφό προς το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Ο κ. Αθανασόπουλος φέρεται να δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι ο διαγωνισμός για τη Μελίτη ΙΙ δεν θα επαναπροκηρυχθεί όσο εκκρεμεί η υπόθεση των ορυχείων της Βεύης, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν με λιγνίτη τη μονάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην ακύρωση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των ορυχείων και την παραχώρησή τους με απ’ευθείας ανάθεση σε κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο πιθανώς να συμμετέχει η ΔΕΗ, που διεκδικεί μερίδιο 51% τουλάχιστον. Στο διαγωνισμό, ο οποίος είναι μπλοκαρισμένος εδώ και χρόνια, είχαν καταθέσει προσφορές η ΔΕΗ και οι όμιλοι ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Μυτιληναίου και Κοπελούζου.

Στην «Πτολεμαΐδα 5» η καθυστέρηση του διαγωνισμού σχετίζεται κυρίως με τη μη έκδοση των αποφάσεων απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, προκειμένου να διανοιχθούν τα νέα ορυχεία λιγνίτη από τα οποία θα τροφοδοτηθεί η μονάδα.

Διαγωνισμός

Η διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται να ακυρώσει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη μονάδα 800 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, εκτιμώντας ότι ο ΔΕΣΦΑ δεν προλαβαίνει να κατασκευάσει τον αγωγό μεταφοράς αερίου ως το 2012, οπότε προγραμματίζεται να λειτουργήσει η νέα μονάδα.

Στον διαγωνισμό έχουν προκριθεί, μετά την τεχνική αξιολόγηση, δύο προσφορές, των ομίλων Μυτιληναίου και Κοπελούζου, και κανονικά την περίοδο αυτή θα έπρεπε να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατο ΔΣ της ΔΕΗ, που συνεδρίασε στις 18 Ιουνίου, είχε συζητήσει επιστολή του ομίλου Κοπελούζου που ζητούσε ακύρωση του διαγωνισμού, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων ως επιχείρημα την καθυστέρηση στον αγωγό. Τότε το ΔΣ είχε αποφασίσει να συνεχιστούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού.

Ερχεται το βαλκανικό πυρηνικό τόξο


Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν την πυρηνική ενέργεια πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ενεργειακής τους πολιτικής

Πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σχεδιάζουν οι περισσότερες βαλκανικές χώρες και ανάμεσά τουςη Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ έχει συζητηθεί και στην Αλβανία.

Η γειτονική Βουλγαρία, μετά το κλείσιμο ορισμένων μονάδων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, προχωρεί στην ανάπτυξη νέου πυρηνικού συγκροτήματος στο Μπέλενε. Η οικονομική κρίση και η πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να έχουν φρενάρει την υλοποίηση των νέων πυρηνικών μονάδων, οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν την πυρηνική ενέργεια πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ενεργειακής τους πολιτικής.

Οσον αφορά τη χώρα μας, τα σχέδια για εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια. Ερχονται και επανέρχονται στο προσκήνιο από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όταν επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον απόηχο της τότε μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης, ξεκίνησαν οι πρώτοι σχεδιασμοί, με την Κάρυστο να έχει επιλεγεί ως τόπος εγκατάστασης της νέας μονάδας.

Οι αντιδράσεις για τον κίνδυνο ατυχήματος και οι ενστάσεις για τη σεισμικότητα της περιοχής οδήγησαν το τότε σχέδιο σε ματαίωση.

Η κούρσα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το πρόβλημα των αερίων του θερμοκηπίου και την προσπάθεια της Ευρώπης για μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από το πετρέλαιο/φυσικό άεριο επανέφεραν την πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει συζητήσεις, ακόμα και για περιοχές όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί πυρηνική μονάδα, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου