Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Η ΔΕΗ στον …βρώμικο κόσμο της!

Απο το Πρώτο Θέμα

των Μαριάννας Τζάννε, Σωτήρη Χιωτάκη

Στον …βρώμικο, ρυπογόνο κόσμο της επιμένει η ΔΕΗ καθώς την ώρα που από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ της επιβάλλονται πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, η ίδια αυξάνει την χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ η διοίκηση Αθανασόπουλου εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει εργοστάσια ηλικίας …μισού αιώνα στο Μαυροβούνιο!

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους…Το ΥΠΕΧΩΔΕ έριξε χτες καμπάνες συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων αφορούσαν τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαϊδας και μονάδες της ΔΕΗ καθώς και τις βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.

Συγκεκριμένα, για την ΔΕΗ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης και δεν γίνεται η κατάλληλη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Επέβαλαν έτσι πρόστιμα 605.000 ευρώ στα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαίδας, της Μαυροπηγής και τις μονάδες της Λέσβου και της Φλώρινας

Επίσης πρόστιμο 130.000 ευρώ επιβλήθηκε και στην εταιρεία Μαίλλης για κακή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

Τα άλλα πρόστιμα αφορούν έντεκα εταιρείες που βρίσκονται στο νομό Βοιωτίας (ευρύτερη περιοχή Ασωπού), δέκα στο νομό Αττικής, πέντε στο νομό Θεσσαλονίκης και δεκαοχτώ σε άλλους νομούς της χώρας.

Επιπλέον πρόστιμο 200.000 ευρώ επιβλήθηκε στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης για παραβάσεις στη λειτουργία της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων (Μ.Κ.Α.).

Αλλά για να ξαναέρθουμε στην ΔΕΗ, την ίδια ώρα που η επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικούς λόγους καλά κρατεί, η επιχείρηση εξακολουθεί να αυξάνει την χρησιμοποίηση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), τον Ιούνιο τα λιγνιτικά εργοστάσια έδωσαν σχεδόν το 56% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην χώρα. Η χρήση του λιγνίτη ήταν αυξημένη κατά 4,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008, όταν η παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έμενε καθηλωμένη στο απογοητευτικό 2,44% στο σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Αλλά οι …ρυπαρές επιλογές της ΔΕΗ έχουν συνέχεια και …εκτός Ελλάδος. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, συζητείται το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορά η ΔΕΗ, μαζί με εταιρεία του ομίλου Ρέστη, για την αγορά ποσοστού στην EPCG, την υπό ιδιωτικοποίηση κρατική εταιρεία του Μαυροβουνίου.

Τι είδε η διοίκηση Αθανασόπουλου στην εταιρεία του Μαυροβουνίου, η οποία έχει δυναικό συνολικά 867 μεγαβάτ, όσο δηλαδή δύο μεγάλα εργοστάσια της ΔΕΗ; Έχει ενδιαφέρον η εισήγηση που θα παρουσιασθεί στο δ.σ., εμείς πάντως στην ηλεκτρονική σελίδα της EPCG είδαμε ότι πρόκειται για μία εταιρεία, το νεώτερο εργοστάσιο της οποίας έχει κατασκευαστεί το …1978 και το παλαιότερο εδώ και μισό αιώνα και πλέον!

Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς το φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης επένδυσης…

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου