Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Στο ΚΙΛΕΛΕΡ χτίζουμε το μέλλον της γεωργίας


Τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Μαρτίου 1910 στο Κιλελέρ, απείλησαν την συνέχιση του παλαιού θεσμικού καθεστώτος ιδιοκτησίας της γης, με τους ακτήμονες κολλήγους να διατυπώνουν επιτακτικά αιτήματα για διανομή της γης. Το κράτος εκείνης της εποχής, αρνήθηκε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της ιδιοκτησίας και ταυτίστηκε με τους μεγαλο-γαιοκτήμονες. Το αγροτικό ζήτημα οξύνθηκε και έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, σε μια περίοδο που η αγροτική οικονομία μεταλλάσσονταν σημαντικά. Καταλυτική ήταν η παρουσία του Μαρίνου Αντύπα και άλλων πρωτοπόρων αγροτών που αφύπνισαν και οργάνωσαν τους κολλήγους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας στεκόμαστε με σεβασμό στην ημέρα μνήμης των γεγονότων του Κιλελέρ και δηλώνουμε ότι τα αιτήματα για εκσυγχρονισμό της αγροτικής παιδείας και για μια νέα αγροτική μεταρρύθμιση, παραμένουν επίκαιρα. Η αναδιάταξη του συνεταιριστικού τοπίου με συνεταιρισμούς νέας γενιάς έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Οι ομάδες παραγωγών, τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας, η Συμβολαιακή γεωργία, που μπορούν να εγγυηθούν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στην ύπαιθρο, εμποδίζονται να προχωρήσουν από τις δυνάμεις της αδράνειας και του αγροτικού λαϊκισμού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας εμπνεόμενοι από το Κιλελέρ αγωνίζονται για μια μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα με βιώσιμες σχέσεις των αγροτικών και αστικών περιοχών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ στην γεωργία και :
Προωθούμετα Βιολογικά συστήματα παραγωγής και την ιχνηλασιμότητα των βιολογικών προϊόντων. Επικεντρώνουμε στην αυτάρκεια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με έμφαση στην αντίληψη που θέλει να καταναλώνουμε τοπικά ότι μπορούμε να παράγουμε τοπικά ή σε απόσταση με ημερήσια πρόσβαση. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των μικρών παραγωγών και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση και σε αναπτυξιακά προγράμματα. Στηρίζουμε τον πολύ-λειτουργικό αγρότη, τις αγροτουριστικές δραστηριότητες, τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας, με θεσμική κατοχύρωση, μείωση της γραφειοκρατίας στη λήψη των ενισχύσεων χωρίς απώλειες και αποκλεισμούς. Θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση των Συνεταιρισμών Νέας Γενιάς ως εργαλείο για την επανεκτόξευση της αγροτικής οικονομίας μας σε αγορές μέσα από την Συμβολαιακή Γεωργία, που θα κατοχυρώνει εισοδηματικά τους παραγωγούς προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητα (Βιολογικών, ΠΟΠ & ΠΓΕ, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO, GLOBALAGAP) Ενθαρρύνουμε την δημιουργία δικτύων ανάμεσα στους παραγωγούς και του καταναλωτές καθώς επίσης και μικρών τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων τροφίμων ως μια λογική στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε για εξορθολογισμό του συστήματος διανομής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Στηρίζουμε την διατήρηση της ποικιλομορφίας των παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών και ζωικών φυλών, οι οποίες αποτελούν την γενετική μας κληρονομιά, τη βάση της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση γενετικά τροποποιημένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού στη γεωργία και ζητάμε διαφάνεια στην κοινοποίηση επιμολυσμένων παρτίδων σπόρων που μισανοίγουν την πόρτα στα μεταλλαγμένα. Εκτιμούμε ότι κίνδυνος της γενετικής διάβρωσης απειλεί την ίδια τη βάση του διατροφικού μας πολιτισμού και της διατροφικής ασφάλειας. Στηρίζουμε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και προωθούμε τις ενεργειακές καλλιέργειες. Διεκδικούμε ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού και απλοποίηση της νομοθεσίας. Διεκδικούμε πολιτικές για τους νέους Γεωργούς, τους μικρούς παραγωγούς, τους βοσκοτόπους, τα Δασικά Οικοσυστήματα, την αλιεία, την μεταποίηση και τις καινοτόμες καλλιέργειες. Ζητάμε η εφαρμογή της ΝΕΑΣ ΚΑΠ μετά το 2013 να γίνει μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό που να μην παράγει αδικίες στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου