Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΔΙΕΞΟΔΟΥ


Ισχυρή πράσινη παρουσία στη νέα Βουλή, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τις προτάσεις τους για διέξοδο από την κρίση, και τους επικεφαλής της εκστρατείας τους.
Απορρίπτουν κατηγορηματικά το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» οι Οικολόγοι Πράσινοι. Θεωρούν ότι το κύριο διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάδειξη προτάσεων για εναλλακτική λύση, με Πράσινη Στροφή στην οικονομία και ταυτόχρονες απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική όψη της κρίσης.
Με σύνθημα «Να επενδύσουμε επιτέλους στη διέξοδο από την κρίση» παρουσίασαν σήμερα τις προτάσεις τους σε συνέντευξη Τύπου στον «ΙΑΝΟ», ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους Δημήτρη Χριστόπουλο, πανεπιστημιακό/αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Ηλία Τσαουσάκη, πολιτικό επιστήμονα και το Νίκο Ξυδάκη, δημοσιογράφο.
Στην ίδια συνέντευξη έγινε και η παρουσίαση των δύο επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους.
  • Η Ιωάννα Κοντούλη, τοπογράφος μηχανικός, θα είναι επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας. Θα είναι υποψήφια στη Β’ Αθηνών χωρίς το προνόμιο του σταυρού, όπως ζήτησε και η ίδια. Έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών και εκπροσώπησε τους Οικολόγους Πράσινους στο διακομματικό διάλογο για την Παιδεία. Είναι ενεργή σε κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως το «Πλοίο για τη Γάζα» και πρωτοβουλίες πολιτών για τοπικά θέματα στου Ζωγράφου, όπου κατοικεί.
  • Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, νομικός, θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εκπρόσωπος Τύπου μέχρι τα μέσα του 2011, ήταν από τους βασικούς εισηγητές για τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων στα θέματα της κρίσης, της οικονομίας και της δημοκρατίας.


Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη διέξοδο από την κρίση, παράλληλα με την απόρριψη του Μνημονίου επικεντρώνονται στην ανάγκη για αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας και για δημιουργία θέσεων εργασίας, με προτεραιότητες όπως η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, η αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, η ανάπτυξη και διάχυση της πράσινης καινοτομίας. Για τη Δανειακή Σύμβαση, εστιάζουν στην αμφισβήτηση της περικοπής του βασικού μισθού και της προτεραιότητας των δανειστών στα δημόσια έσοδα, επισημαίνοντας προβλήματα συνταγματικής αλλά και ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Το αναλυτικό κείμενο των προτάσεων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=3169:2012-04-02-07-48-12&catid=20:councildec&Itemid=37 και περιλαμβάνει 7 βασικές ενότητες:
  • Άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στη βιωσιμότητα
  • Φορολογική Μεταρρύθμιση: Να φορολογηθεί ο πλούτος, να γίνει η φορολογία εργαλείο δικαιοσύνης και Πράσινης Στροφής
  • Διαρθρωτικές αλλαγές: ναι, αλλά σε άλλη κατεύθυνση
  • Πράσινη Στροφή: να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της οικονομίας
  • Απέναντι στην ευρωζώνη, μετά την ψήφιση της Δανειακής Σύμβασης
  • Μεταρρύθμιση ευρωζώνης: Ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας για την Ευρώπη
  • Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στηριγμένο κυρίως στα συλλογικά αγαθά και την ποιότητα ζωής για όλους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρύτερη εκλογική συνεργασία στις μονοεδρικές περιφέρειες, η Ιωάννα Κοντούλη σημείωσε:
«Για όποιον δε θέλει δώρα προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι σημαντική μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην επόμενη Βουλή, που θα στερήσει καθοριστικές έδρες από τους κύριους υπεύθυνους της κρίσης και θα ενισχύσει μια δύναμη διαλόγου για μετεκλογικές συνεργασίες σε άλλη κατεύθυνση.
Μέχρι στιγμής η πρόταση του κ. Τσίπρα φαίνεται μάλλον επικοινωνιακή, καθώς απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα μόνο μέσω των ΜΜΕ. Θέση μας είναι ο προγραμματικός διάλογος και οι μετεκλογικές συνεργασίες, αν όμως υποβληθεί κανονικά θα την μελετήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν αποφασίζουμε τέτοια θέματα ερήμην των μελών μας στις ενδιαφερόμενες περιφέρειες. Εξακολουθούμε πάντως να περιμένουμε απαντήσεις από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην πρόταση διαλόγου για το φορολογικό που έχουμε απευθύνει από τον περασμένο Φεβρουάριο όσο και στην πρόταση για πρωτοβουλία όλων των κομμάτων πλην Ν.Δ. ώστε να καταργηθεί ήδη από αυτές τις εκλογές η ρύθμιση Παυλόπουλου που αποκλείει συνασπισμούς κομμάτων από το γνωστό πριμ των 50 εδρών. Πόσο ενωτικός είναι κάποιος που δε συζητά τίποτε άλλο πέρα από εκλογικές συμπράξεις;»

«Οι προτάσεις που καταθέτουμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος», τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούμε ολοκληρωμένες εναλλακτικές απαντήσεις και στα θέματα της οικονομίας, για να σταθούμε ως κοινωνία στα πόδια μας και να τερματίσουμε την ομηρεία στους δανειστές. Θέλουμε να κάνουμε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας τη συζήτηση για τη διέξοδο και για την πραγματική οικονομία, με στόχο να διαμορφωθούν όροι και για μετεκλογικές συγκλίσεις σε διαφορετική κατεύθυνση. Συμμεριζόμαστε την οργή, διεκδικούμε όμως και λύσεις: βιώσιμες, ευρωπαϊκές, δημοκρατικές. Αν δεχτούμε να είναι το περιβάλλον το πρώτο θύμα της κρίσης, παραγνωρίζουμε ότι σε καιρούς μειωμένων εισοδημάτων η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών μας κάνει δύο φορές φτωχούς. Γι’ αυτό ακριβώς είναι αναγκαία μια ισχυρή Πράσινη παρουσία στη νέα Βουλή».
O Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας τις προτάσεις των ΟΠ ανέφερε ότι η κρίση οδηγεί σε διάλυση των βεβαιοτήτων, αλλά και στη διαπίστωση πως όσοι μέχρι τώρα μετείχαν στο σύστημα της εξουσίας «δεν ήξεραν ότι δεν ήξεραν». Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, ότι ακόμη και πριν το μνημόνιο βιώναμε και εξακολουθούμε να ζούμε μια κρίση της δημοκρατίας και της εκπροσώπησης. «Η επιδίωξη μιας λύσης έξω από τους θεσμούς, με την οποία φλερτάρουν διάφοροι, μπορεί να οδηγήσει σε εκφασισμό της κοινωνίας» κατέληξε.
Ο Ηλίας Τσαουσάκης, πολιτικός επιστήμων, συμφώνησε με τη θέση των ΟΠ ότι η οικονομική κρίση είναι η «κορυφή του παγόβουνου» και πως από κάτω υπάρχει μια κοινωνική και μια ακόμα, πολύ δραματική περιβαλλοντική κρίση. Αναφερόμενος στις λύσεις που θα δοθούν για την έξοδο από την οικονομία και για μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας θεώρησε πειστικές τις απαντήσεις που δίνουν οι οικολόγοι για την τόνωση της οικονομίας, την επένδυση σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε ‘πράσινα’ επαγγέλματα και τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε μια συμπληρωματική σχέση με το περιβάλλον. Κατέληξε πως «το στοίχημα των Οικολόγων σε αυτές τις εκλογές είναι να αποφύγουν να παγιδευτούν μέσα στα διλήμματα, υπαρκτά ή ανύπαρκτα που θέτουν τα άλλα κόμματα, να πάρουν θέση στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να καταθέσουν την δική τους οπτική».
Ο Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, κλείνοντας το διάλογο, ανέφερε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, μια μικρή αλλά διακριτική πολιτική δύναμη, μπορούν να συμβάλλουν για τη διάσωση των υγιών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, καθώς για την αποδοχή από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα της έννοιας της βιώσιμης ευημερίας, η οποία δεν θα βασίζεται στα μοντέλα της χλιδής και του καταναλωτισμού που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σημείωση προς τους συντάκτες των τηλεοπτικών καναλιών
Οπτικοποιημένη δήλωση της Ιωάννας Κοντούλη για την συνέντευξη τύπου βρίσκεται αναρτημένη στη διεύθυνση:
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 3306301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου