Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, ΛΑΡΙΣΑ, 16/2/12





Η «συννεφιασμένη Κυριακή» της Δανειακής Σύμβασης, δεν πρέπει να κρατήσει για χρόνια. Τώρα, που το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα επιτέλους κλονίζεται, είναι η ώρα να προωθήσουμε ένα νέο πολιτικό σχέδιο, για να ξεπεράσουμε την ομηρεία στους δανειστές και να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση. Οι εκλογές πρέπει να είναι άμεσες, και να είναι εκλογές αναδιαπραγμάτευσης και λύσεων.

Από την πλευρά μας οι Οικολόγοι Πράσινοι ετοιμάζουμε ήδη τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες για συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις:
Προτάσεις ριζικών αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, ώστε να γίνει εργαλείο για δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση βιώσιμης στροφής στην οικονομία. Πρωτοβουλία για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε κάθε περιφέρεια, για τόνωση της οικονομίας και Πράσινη Στροφή της με κύρια χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με επιστροφή του γερμανικού κατοχικού δανείου ως εθνική συμμετοχή.
Συμμαχίες  σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανατραπεί ο άξονας Μέρκελ-Σαρκοζύ στις γαλλικές εκλογές του 2012 και τις γερμανικές του 2013: χθες είχαμε την παρέμβαση-φωτιά του Κον Μπεντίτ στο ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα είναι αύριο μαζί μας στην Αθήνα η Εύα Ζολί, υποψήφια των Πράσινων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.


Ως πολίτες πρέπει να δούμε ότι άλλο η απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση και οι αλλαγές που χρωστάμε ως χώρα στον εαυτό μας, άλλο η τωρινή λεηλασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος που προωθείται με το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση. Χειρότερα από όλα είναι όμως αυτά που εμφανίζουν ως διέξοδο: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να γίνει μια οικονομία λεηλασίας των φυσικών πόρων όπως η Λατινική Αμερική του ’70 ή η σημερινή Ανατολική Ευρώπη, με πληγές που δε θα κλείνουν ούτε μετά από πολλές δεκαετίες. Τα επίσημα άλλωστε στοιχεία λένε  ότι η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει ση χώρα μας διπλάσια από όσο όλο το χρέος μαζί.

Η πράσινη οπτική είναι σήμερα το μόνο ανάχωμα σε μια τέτοια προοπτική. Ζητάμε λοιπόν τη στήριξη των πολιτών όχι μόνο με την ψήφο τους, αλλά και με τη συμμετοχή τους στην επεξεργασία ενός προγράμματος Πράσινης Στροφής και στη Θεσσαλία, με βασικούς πυλώνες τη βιώσιμη ανασυγκρότηση της πεδινής αλλά και ορεινής υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την προστασία και αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών για να ζούμε καλύτερα έστω και με λιγότερα χρήματα. Είναι η ώρα να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, με ταυτόχρονες απαντήσεις όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου