Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Το φιάσκο της Μεσογειάδας (update)

Πηγή. εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ

Πολύς ο καπνός αλλά το ψητό ελάχιστο, λέει μια ιταλική παροιμία. Πράγματι η ιταλική πόλη Πεσκάρα γνωρίζει καλά ότι ο θησαυρός των Μεσογειακών Αγώνων αποδείχτηκε γι’ αυτή άνθρακες.
Το φιάσκο της ΜεσογειάδαςΣτη Λάρισα η δημοτική αρχή καλλιεργησε υψηλές προσδοκίες για μεγάλα έργα και ανάπτυξη αλλά κατά τα φαινόμενα θα μείνουμε με τις φιέστες και τα πλατιά χαμόγελα των απονομών στην εκδήλωση του ξενοδοχείου “Imperial”...

Ευθείες βολές κατά της δημοτικής αρχής Τζανακούλη εξαπολύει για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων ο κ. Αλέκος Παπαδημητρίου, φυσικός, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις». Ειδικότερα ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει:
Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της πόλης μας ένα από τα σημαντικά θέματα θα είναι και η οργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Είναι αλήθεια ότι ο νυν δήμαρχος κ. Τζανακούλης είχε επενδύσει πολλά σε αυτούς και επιχείρησε να τους προωθήσει ως μέσο μεταμόρφωσης της Λάρισας. Κάτι περίπου ανάλογο δηλαδή, με ότι έγινε στη Βαρκελώνη όταν οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι διαχειρίστηκε την οργάνωσή τους εντελώς προσωπικά, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της πόλης.

Με αυτοσχεδιασμούς, κινήσεις εντυπωσιασμού, μεγαλομανείς εξαγγελίες και με πλήρη αδιαφάνεια.

Ας αρχίσουμε από την ανάληψη των Μ.Α. του 20013, που έγινε τέλη Οκτωβρίου του 2007 στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Τότε άρχισαν τα ταξίδια προς Ιταλία. Η Ντόρα Μπακογιάννη με την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών μετέβη με μεγάλη κουστωδία. με επικεφαλής τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, προκειμένου η ελληνική υποψηφιότητα να κερδίσει τη διοργάνωση των Μ.Α. του 2013. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν γύρω στα 180 εκατ. ευρώ για αγώνες με μηδαμινά έσοδα, και των οποίων τα έξοδα θα περνούσαν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό, όπως διδάσκει και η πρόσφατη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Δήμαρχος της Λάρισας με τη συνοδεία του επέστρεψε πανηγυρίζοντας και άρχισαν οι φιέστες με. ιδιαίτερα μεγάλη εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Imperial» για να ανακηρύξει επίτιμους δημότες της πόλης την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Κούβελο. Δεν ενημέρωσε όμως, ως όφειλε, το Δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες της Λάρισας για τις υποχρεώσεις μας από την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση όπως (α) την ανάληψη των εξόδων μετακίνησης όλων των αθλητών (περίπου 3.300), προπονητών και συνοδών, (β) την παροχή τηλεοπτικού σήματος, ώστε τα πολύτιμα τηλεοπτικά δικαιώματα να τα εκμεταλλευθούν μόνες τους οι 24 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές της μεσογείου, (γ) την παροχή του 10% των χορηγιών στις ολυμπιακές επιτροπές και τη ΔΕΜΑ – που περίμεναν τότε να είναι 50 εκατ. ευρώ – με ελάχιστη υποχρέωση τα 5 εκατ. ευρώ, (δ) τη φιλοξενία 200 αθλητών της μεσογείου κάθε χρόνο από το 2008, (ε) τη δωρεάν διαμονή και διοργάνωση συνεδρίων κ.λ.

Τη συνέχεια την έζησαν οι Λαρισαίοι. Μόλις τα τέλη Ιουνίου του 2009 ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη για την οργανωτική επιτροπή των Μ.Α. και ενώ εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2009 μόλις 3,7 εκατ. ευρώ για την ετοιμασία των αγώνων από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του σημερινού υπουργού πολιτισμού Π. Γερουλάνου στη Βουλή, δόθηκαν τελικά μόνο 180.000 ευρώ, χωρίς καμία διεκδίκηση από τη τοπική δημοτική αρχή. Στο αναμεταξύ δόθηκαν 500.000 δολάρια από τους δήμους της Λάρισας και του Βόλου - οι πρώτες δύο δόσεις των υποχρεώσεων της χώρας μας - στη ΔΕΜΑ.

Όλον αυτόν τον καιρό οι φιέστες, τα πανηγύρια και τα ταρατατζούμ συνεχίζονταν αδιάκοπα. Επάρσεις σημαιών, παρελάσεις, τραπεζώματα, και απονομές μεταλλίων και αναμνηστικών. Παράλληλα μεγαλόστομα συνθήματα όπως «ζήσε το όνειρο» και βαρύγδουπες δηλώσεις όπως: «τα θέλουμε όλα» ( Κ. Τζανακούλης), «η Θεσσαλία θα μπει στον παγκόσμιο χάρτη» (Ντόρα Μπακογιάννη), «σας έπεσε το λαχείο» (Ισίδωρος Κούβελος) και αυτοσχεδιασμοί προσωπικά του κ. Τζανακούλη όπως, έκθεση μεσογειακών αντικειμένων στη Λάρισα με προσφορές όσων επισκέφθηκαν μεσογειακές χώρες, 80 οικήματα για το ιππικό κέντρο που θα γίνει στην Αβερώφειο Σχολή και που θα την ενώσει με τη Λάρισα, πεζογέφυρα 300 μέτρων, μαραθώνιος Λάρισας – Βόλου και πολλά άλλα. Επιστέγασμα ο ορισμός πριν οκτώ μήνες και αντιδημάρχου έργων μεσογειακών αγώνων. Και από έργα και ουσία μηδέν!

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι στη δημοτική μας αρχή ένας αποφασίζει για τα πάντα με πλήρη αδιαφάνεια. Έτσι πέρασε απαρατήρητο και ένα άλλο γεγονός. Στην προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος και δεν έμαθαν ποτέ οι πολίτες της Λάρισας, προβλεπόταν και η κατασκευή γηπέδου γκολφ στη Λάρισα έκτασης μάλιστα 500 στρεμμάτων!

Όμως, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, συγγενής εξ αγχιστείας της κας Μπακογιάννη έκανε μεγάλη και αμφιλεγόμενη επένδυση στις Νηές Μαγνησίας, όπου θα δημιουργούσε και γήπεδα γκολφ και με το αζημίωτο θα τα παραχωρούσε και για τους Μεσογειακούς. Και βέβαια έτσι δικαιολογείται το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Κούβελου για να πάρουν ο Βόλος και η Λάρισα τους Μ.Α. του 2013 (Λεπτομέρειες σε δημοσίευμα με τίτλο «όχι άλλα Βατοπέδια» στην εφημερίδα Freesunday του Γ. Κύρτσου στις 15/2/2009). Εδώ εμπλέκεται και ο κ. Τζανακούλης. Διαπιστώνει αίφνης ότι η περιοχή που θα γινόταν το γήπεδο γκολφ στη Λάρισα είναι πλημμυρική και, έτσι, μετά την κατάθεση του πρώτου φακέλου στη ΔΕΜΑ αποσύρει την κατασκευή του. Ποιους ευνοούσε με την εν κρυπτώ αυτή ενέργειά του είναι αυτονόητο.

Και φυσικό είναι να διερωτάται στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης τον Νοέμβριο του 2008 «Πριν τον πρώτο φάκελο ο κ. Τζανακούλης δεν ήξερε ότι η περιοχή είναι πλημμυρική; Είναι καθαρά πράματα αυτά;»

Σε αντίθεση με τα πεπραγμένα του κ.Τζανακούλη η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Πόλις», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Σάπκα, τοποθετήθηκε από την αρχή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την οργάνωση των Μ.Α. του 2013. Σε ανακοίνωσή της στις 30/7/2007 τόνιζε ότι «η ανάληψη των μεσογειακών αγώνων είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη μας ……όμως απαραίτητη προϋπό- θεση για την αξιοποίησή τους είναι η διαφάνεια και η δημοσιοποίηση των όποιων σχεδιασμών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά οι παρατάξεις, οι φορείς και όλοι οι πολίτες».

Το Δεκέμβριο, μάλιστα, του 2009 οργάνωσε μεγάλη και επιτυχημένη εκδήλωση για την κακή πορεία της οργάνωσης των Μ.Α. του 2013 με ομιλητές που γνώριζαν το αντικείμενο (συμμετείχε ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημή- τρης Γκουντόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας αθλητισμού Γιώργος Τσιτρούλης και ο σύμβουλος περιβάλλοντος στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 Γιώργος Καζαντζόπουλος). Παρόντες ήταν και μίλησαν ο νομάρχης Βόλου Απόστολος Παπατόλιας και ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης. Επίσης παρευρέθησαν πολλοί δήμαρχοι του νομού μας και πλήθος Λαρισαίων.

Ο κ. Τζανακούλης καίτοι προσεκλήθη δεν προσήλθε. Βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι οι Μεσογειακοί αγώνες πρέπει να γίνουν. Αυτό όμως πρέπει να συμβεί σε ένα πλαίσιο λιτότητας και ορθολογιστικής αντιμετώπισης των αναγκών. Όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλεται από τους καιρούς, αλλά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό. κοινωνικό και λαϊκό συμφέρον. Η Λάρισα και ο Βόλος πρέπει να ετοιμασθούν για μια μεγάλη αθλητική γιορτή με τη συμμετοχή όλων και με έργα απόλυτης αναγκαιότητας και όχι προθήκης ή κερδοσκοπίας κάποιων. Και βέβαια εγγυημένης χρησιμότητας και αξιοποίησης μετά το τέλος των αγώνων.

Η τελευταία επισήμανση αφορά τη διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου για τους Μ.Α. Ο δήμαρχος ζήτησε πέρυσι από τις παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου να ορίσουν τους εκπροσώπους τους σε αυτήν, όπως και έγινε.

Όμως πέρασαν δεκαέξι μήνες και ουδέποτε τη συγκάλεσε. Αντίθετα στο Βόλο η αντίστοιχη διαπαραταξιακή λειτουργεί, συζητεί με τους φορείς της πόλης και ενημερώνει τους πολίτες. Επιπλέον δύο χρόνια τώρα εκεί γίνονται μαθήματα μεσογειακής παιδείας με επισκέψειςΟλυμπιονικών και πρωταθλητών στα σχολεία ώστε να ετοιμάζονται εθελοντές και σωστοί θεατές για τους αγώνες. Και αυτό βέβαια είχε εξαγγελθεί από τον κ.Τζανακούλη ότι θα γίνει και στη Λάρισα, αλλά το ξέχασε όπως και τη διαπαραταξιακή.

Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια για την οργάνωση των Μ.Α. του 2013 στη Λάρισα. Η αλλαγή που έρχεται στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου θα σημάνει και την αλλαγή νοοτροπίας.


Οι πολίτες θα γνωρίζουν και θα συμμετέχουν στις αποφάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης τους. Δεν θα αυτοσχεδιάζει και θα αποφασίζει ένας για τα πάντα στον τόπο μας».

διαβάστε επίσης:


Η διεξαγωγή των Μεσογειακών αγώνων του 2013, εξελίσσεται τελικά σε γυαλιστερή πομφόλυγα για την περιοχή της Λάρισας. Η έλλειψη κεντρικών πόρων και η ανοργανωσιά από πλευράς Δήμου και πολιτείας θα αποφέρουν τελικά στην πόλη ελάχιστα οφέλη παρά τις αρχικές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πανταχόθεν.

Πως η Λάρισα έχασε το γήπεδο γκόλφ Ο φάκελος των αγώνων και η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος, αφήνουν όμως και σκιά σκανδάλου, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη εξιστόρηση των γεγονότων από τον Αλέκο Παπαδημητρίου της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» (εδώ) :

«Στην προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος κ. Τζανακούλης και δεν έμαθαν ποτέ οι πολίτες της Λάρισας, προβλεπόταν και η κατασκευή γηπέδου γκολφ, στη Λάρισα, έκτασης μάλιστα 500 στρεμμάτων! Όμως, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, συγγενής εξ αγχιστείας της κυρίας Μπακογιάννη έκανε μεγάλη και αμφιλεγόμενη επένδυση στις Νηές Μαγνησίας, όπου θα δημιουργούσε και γήπεδα γκολφ και με το αζημίωτο θα τα παραχωρούσε και για τους Μεσογειακούς.

Και βέβαια έτσι δικαιολογείται το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Κούβελου για να πάρουν ο Βόλος και η Λάρισα τους Μ.Α. του 2013...» Και συνεχίζει πιο κάτω: «Εδώ εμπλέκεται και ο κ.Τζανακούλης. Διαπιστώνει αίφνης ότι η περιοχή που θα γινόταν το γήπεδο γκολφ στη Λάρισα είναι πλημμυρική και, έτσι, μετά την κατάθεση του πρώτου φακέλου στη ΔΕΜΑ αποσύρει την κατασκευή του.

Ποιους ευνοούσε με την εν κρυπτώ αυτή ενέργειά του είναι αυτονόητο. Και φυσικό είναι να διερωτάται στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης τον Νοέμβριο του 2008 «Πριν τον πρώτο φάκελο ο κ. Τζανακούλης δεν ήξερε ότι η περιοχή είναι πλημμυρική; Είναι καθαρά πράματα αυτά;»

Έλα ντε, το ίδιο αναρωτιόμαστε και εμείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου