Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τι θα γίνει επιτέλους με αυτό το @%#-τσίρκο?!

-Μηνύσεις στον εισαγγελέα
-Καταγγελίες στην αστυνομία
-Καταγγελία στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης
-δελτία τύπου
-συνεντέυξεις στα τοπικά ΜΜΕ

τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε για να σφραγιστεί αυτό το @%#-τσίρκο, που συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς καμία άδεια και χωρίς κανέναν έλεγχο ασφάλειας?

Δελτίο τύπου 24/3/2010

Ιστορίες για… άγρια ζώα

Σε κίνδυνο άνθρωποι και ζώα, από τη λειτουργία τσίρκου στη Λάρισα

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το τσίρκο που φιλοξενεί ο δήμος Λάρισας – και το οποίο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κάνει περιοδεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας – δέχεται κόσμο χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφάλειας για το κοινό! Ποιος θα είναι άραγε ο υπόλογος εάν ξεσπάσει φωτιά, εάν κάποιο ζώο άρρωστο μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες, εάν καταρρεύσει η κατασκευή, εάν…;
Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει από τον νόμο να είναι αυτός που χορηγεί εκτός της έκτασης και την άδεια λειτουργίας, για την έκδοση της οποίας θα πρέπει να πληρούνται δεκαπέντε (15) προϋποθέσεις! Ο Δήμος Λαρισαίων δεν άκουσε τις παρακλήσεις μας, ώστε ν’ ακυρώσει τις παραστάσεις και να είναι από τους πρώτους δήμους που δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα, συμπεριφορά που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και να καταδικάσει έτσι τον βασανισμό των ζώων. Ελπίζαμε ότι ο η Δημοτική Αρχή της Λάρισας θα διαβεβαίωνε πως είναι η τελευταία φορά που δέχεται τσίρκο με ζώα δείχνοντας έτσι έμπρακτα τις οικολογικές και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.
Από τη στιγμή όμως που στο βωμό του κέρδους εκτίθενται και πολίτες σε πολλούς κινδύνους που αφορούν στην υγεία και ασφάλειά τους, προσφύγαμε - ως οφείλαμε - στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την παρέμβασή της.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας ζητάμε:
-Οι αρμόδιοι φορείς ν’ αναστείλουν την παράνομη λειτουργία (αφού έως και σήμερα δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά) του Τσίρκο MUNDIAL που βρίσκεται στη πόλη μας από τις 19/3
-Ζητούμε από το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας τσίρκο με ζώα στο δήμο Λάρισας και να επιτρέπει την λειτουργία μόνο σε τσίρκο χωρίς ζώα.
-Ζητούμε από την κ. υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης να υιοθετήσει επιτέλους τις προτάσεις φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων ώστε η πρωτόγονη διασκέδαση των τσίρκο με ζώα να σταματήσει στη χώρα μας.

Επιπλέον πληροφορίες

1 στα 6 άγρια ζώα φτάνει στον τελικό προορισμό μετά από τη σύλληψή τους, αφού τα περισσότερα πεθαίνουν είτε κατά τη σύλληψή τους, τη μεταφορά και την εκπαίδευσή τους.
Για να πιαστεί ένα λιονταράκι ή ελεφαντάκι θα πρέπει να εξοντωθεί μεγάλο μέρος της αγέλης μιας και αυτά τα ζώα προστατεύουν το ένα το άλλο.
Τα τελευταία 8 χρόνια υπάρχει μεγάλη μείωση των τσίρκο με ζώα στην Ευρώπη σε αντίθεση με τα τσίρκο χωρίς ζώα που αυξάνονται συνεχώς.
Η Αυστρία έχει απαγορεύσει την είσοδο σε τσίρκο με ζώα.
Από το 1978 στη διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων εκτός των άλλων αναφέρεται πως «απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση του ανθρώπου (αρ10α)»
Όσο γνωρίζουμε η βάρβαρη εκπαίδευση των ζώων γίνεται σε στάδια. Στο πρώτο εξουδετερώνεται η φυσική δύναμη του ζώου, κάτι που γίνεται με την τρομοκράτησή του: με πείνα, δίψα, ανελέητο ξύλο και εγκλεισμό. Στο δεύτερο στάδιο το ζώο πρέπει να μάθει να κινείται στη πίστα, με ηλεκτροσόκ, πολύ ξύλο και άλλες βασανιστικές μεθόδους, αναγκάζοντας έτσι το ζώο να εκτελέσει το νούμερο. Τα ζώα ταξιδεύουν 8-9 μήνες τον χρόνο σε νταλίκες, καράβια και τραίνα, κάτι που είναι εντελώς βάρβαρο γι αυτά. Το 90% του χρόνου τους τα ζώα είτε είναι εγκλωβισμένα σε στενά κλουβιά είτε είναι δεμένα με κοντές αλυσίδες, πράγμα που δεν τους επιτρέπει να ασκούνται. Οι κλιματικές συνθήκες τα ταλαιπωρούν μιας και ένα ζώο, όπως το λιοντάρι, αναγκάζεται να προσαρμόζεται σε ακραίες συνθήκες.

Συνέντευξη τύπου 22/3/2010




Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο
18/3/2010

2010-03-18 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

20/3/2010

2010-03-20 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

21/3/2010

2010-03-21 Tσίρκο στη Λάρισα

21/3/2010

2010-03-21 Tσίρκο στη Λάρισα

22/3/2010

2010-03-22 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

23/3/2010

2010-03-23 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

25/3/2010

2010-03-25 Tσίρκο στη Λάρισα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου