Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Τσίρκο με ζώα στη Λάρισα

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση του Δήμου Λάρισας να παραχωρήσει χώρο για την εγκατάσταση και λειτουργία του τσίρκο MUNDIAL. Τα ζώα υποφέρουν σωματικά και ψυχικά όλη τους τη ζωή για να προσφέρουν λίγες στιγμές “διασκέδασης” στο ανυποψίαστο κοινό. Πολλά από τα ζώα προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ζώων, ένα από τα πιο επικερδή είδη λαθρεμπορίου μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Περνούν όλη τους τη ζωή κάτω από άθλιες συνθήκες, με συνεχή πίεση λόγω των διαρκών παραστάσεων, στερούνται την καθημερινή άσκηση που είναι απαραίτητη για να παραμένουν ψυχολογικά και σωματικά υγιή. “Εκπαιδεύονται” με τρόπο που απαιτεί την κάμψη του ζώου με βάναυσο τρόπο, δηλαδή χτυπήματα με αλυσίδες, μαστίγια, σίδερα με ηλεκτρισμό, φωτιά, στέρηση τροφής και νερού, υφίστανται εξευτελισμούς εκτελώντας αφύσικα νούμερα. Η συνεχής μετακίνηση των τσίρκο σε διάφορες πόλεις και χώρες, αναγκάζει τα ζώα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε φορτηγά. Τέλος, όσα ζώα δεν μπορούν πια να λαμβάνουν μέρος στις παραστάσεις, λόγω ασθένειας ή ηλικίας, συνήθως σκοτώνονται ή ταριχεύονται.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την πολιτεία γενικότερα να προωθήσει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο το 2007 και αναφέρεται στην απαγόρευση της εισόδου και λειτουργίας των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας, όπως έχουν αποφασίσει αρκετοί Δήμοι και Νομαρχίες της χώρας. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς, βουλευτές και πλήθος πολιτών. Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες καθώς οι παραστάσεις με ζώα δηλώνουν έλλειψη πολιτισμού, βαρβαρότητα και διαιωνίζουν την εικόνα του ζώου – σκλάβου.

Αντίθετα υποστηρίζουμε τα τσίρκο χωρίς ζώα, όπου η ψυχαγωγία προέρχεται από το ξεπέρασμα των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ο «δυνατότερος άνθρωπος στη γη», η «γυναίκα λάστιχο», οι παραδοσιακοί κλόουν και ζογκλέρ, μπορούν να περάσουν θετικά μηνύματα στα παιδιά μας. Σ’ αντίθεση με την «αρκούδα που χορεύει» και τον «ελέφαντα που παίζει μπάλα» που το μόνο μήνυμα που περνά στα μικρά παιδιά είναι πως αν είσαι αρκετά δυνατός και βίαιος μπορείς να κάνεις τους άλλους «να χορεύουν σαν την μαϊμού»

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναιρέσει την άδεια λειτουργίας του Τσίρκου MUNDIAL και να πρωτοπορήσει με το να γίνει δήμος που θα δέχεται μόνο τσίρκο χωρίς ζώα.

Και βίντεο για να ξέρουμε για τι μιλάμε



Η αίτηση που κάναμε στις αρμόδιες υπηρεσίες
2010-03-17 Αίτηση για έγγραφα τσίρκου

1 σχόλιο:

  1. Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟΝ...!!!!
    δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσω αυτά τα τέρατα που κακοποιούν αθώες ψυχές όπως τα ζώα...!!!!!
    Με έχουν εκνευρίσει αφάνταστα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή